Gazpacho – chłodnik hiszpański

Nigdy nie byłam wielkim zwolennikiem zup na zimno. Ale są takie sytuacje w życiu człowieka (pogodowe rzecz jasna), które skłaniają do jedzenia tylko i wyłącznie zimnych i lekkich rzeczy. Gazpacho jest pyszną i wbrew pozorom pożywną zupą! Przygotowuje się ją naprawdę szybciutko i smakuje pysznie!

photoeffect_1438971448070

Składniki ( na 2 osoby):

  • 0,5 kg pomidorów
  • 1 ogórek
  • 3/4 papryki (Hiszpanie dają jej troszkę mniej)
  • 1/4 średniej cebulki
  • 4-5 plasterków papryczki chilli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Pomidorki zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy na 4-8 części w zależności od wielkości. Następnie kroimy w plasterki paprykę,papryczkę, cebulkę. Ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa wrzucamy do misy blendera. Dodajemy soli, pieprzy, soku z limonki, octu winnego i oliwy z oliwek. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli konsystencja jest dla Was za gęsta – rozcieńczcie gazpacho wodą mineralną. Zupę chłodzimy przed podaniem około godzinny. Po rozlaniu zupy do miseczek możemy talerz przybrać papryką lub/i ogórkiem pokrojonych w kosteczkę.

Smacznego!

photoeffect_1438971637434

photoeffect_1438971330205