Gofry

Gofry każdy zna. Z wakacji. Z bitej śmietany. Z owocami czy z dżemorem. Ciężko człowiekowi gofra w Jastarni odmówić. I ten przepis to moje rozpaczliwe wołanie o lato. Bo gofry właśnie z nim mi się kojarzą. I założę się, że większości z Was też. Proporcje składników zaproponowane przeze mnie są dość sporę ja robię z nich około 18 gofrów, z czego moje płytki gofrownicy są rozmiarów około 7 cm na 10 cm. Jeśli chcecie zrobić mniej zamiast proporcji 3:3:3:3:1:1/3 (wg kolejności składników poniżej użyjcie 2:2:2:2:3/4:1/4. Jeśli coś będzie dla Was niejasne dawajcie znać. Niech moc gofrów będzie z Wami !

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru drobnoziarnistego
  • 3 żółtka + 3 białka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy delikatnie łyżką z masą. Pieczemy w gofrownicy 3 minuty. Studzimy, najlepiej na kratce,  żeby gofry nie były miękkie, choć ja polecam pałaszować je od razu!

Możecie posypać je cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami, dżemem. lub zjeść takie jak je gofrownica stworzyła !

IMG_20160117_213138_

IMG_20160117_213105_

IMG_20160117_212533_