Goleń wołowa Ossobuco (czyli wolno gotowana wołowina z Biedronki) z kuskusem

Ostatnio miałam możliwość wypróbować nowy produkt Biedronki – Ossobuco- jest to gotowana goleń wołowa z kością marki Sokołów. Co ważne została ona przygotowana techniką Slow Cooking, która polega na przygotowywaniu potraw w wolnym procesie gotowania (goleń była gotowana przez 10 godzin). Temperatura, w której jest przygotowywane Ossobuco nie przekracza około 85 stopni Celsjusza, dzięki temu posiłki zachowują swój naturalny smak i właściwości odżywcze. Dzięki gotowaniu sous vide, w torebkach próżniowych można z produktu przygotować smaczny posiłek w bardzo krótkim czasie. Produkt jest idealny dla zabieganych i zapracowanych.

Goleń wołową Ossobuco znajdziecie teraz w  Biedronce aż do wyczerpania zapasów. Może być to fajna opcja na szybki obiad.

Postanowiłam zrobić z goleni wołowej coś szybkiego, ponieważ produkt nie wymagał długiej obróbki termicznej- można go przyrządzić w piekarniku lub ugotować w wodzie. 10 minut i goleń jest gotowa do jedzenia. Świetne rozwiązanie jeśli macie ciężki dzień i mało czasu na przygotowanie posiłku.

Składniki:

  • goleń wołowa Ossobuco
  • 100 g kaszy kuskus
  • natka pietruszki
  • mała cukinia
  • pomidorki koktajlowe
  • bulion (szklanka)
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Goleń wołową gotujemy we wrzątku przez 10 minut. Małą cukinię kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oliwie, solimy, pieprzymy. Kuskus zalewamy bulionem, przykrywamy, aż do całkowitego pochłonięcia bulionu. Kroimy pomidorki koktajlowe, natkę pietruszki. Mieszamy kuskus z pomidorkami, natką i cukinią. Podajemy z ugotowanym mięsem.

Jeśli chcecie więcej przepisów z użyciem Ossobuco wchodźcie na www.biedronka.pl/wolnogotowane  i na filimik na You Tube https://youtu.be/arda3bgKwe8

DSC_0243 (1)

DSC_0239 (1)