Gravlax – peklowany łosoś

Gravlax – peklowany łosoś – to skandynawski przepis, który podbił moje serce. Już dawno planowałam go zrobić, ale zawsze z rozpędu filet łososia wykorzystywałam do upieczenia, lub kupowałam piękny kawał do sushi. Tym razem dostałam pięknego i świeżego łososia i aż żal było nie wykorzystać go do peklowania. W smaku gravlax jest niezwykle aromatyczny. Pamiętajcie, że im dłużej będziecie go trzymać w soli, tym bardziej słony będzie. Ja troszkę poeksperymentowałam – 24 h to optimum, 48 h słonawo a 72h… za słono ! To tak, żebyście się uczyli na moich błędach a nie na swoich. Do gravlaxa dobrze dodać alkoholu. Ja dodałam żubrówki. Idealnie! Oczywiście może być też zwykła wódka.

Składniki:

  • pół kilograma fileta z łososia
  • 200 g soli morskiej gruboziarnistej
  • skórka z 2 cytryn
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 40 ml żubrówki
  • 1 duży burak
  • łyżka pieprzu świeżo zmielonego
  • gaza – około 1 m2

Sposób przyrządzenia:

Łososia delikatnie opukujemy, suszymy dokładnie za pomocą ręcznika papierowego.  Formę, w której będziemy peklować łososia wykładamy gazą (1 m2 złożyć 2 x).

Surowego buraka obieramy z trzemy na tarce o grubych oczkach.

W miseczce mieszamy: sól, skórkę z cytryny, koperek, pieprz, żubrówkę. Wykładamy na dno część mieszanki. Kładziemy łososia. Nakładamy na niego resztę soli. Następnie kładziemy warstwę buraków. Zawijamy dokładnie gazą, którą obwijamy jeszcze ręcznikami papierowymi. Na całość kładziemy obciążenie. Ja położyłam 3 półkilogramowe ciężarki. Możecie położyć butelkę z wodą.

Łosoś będzie puszczał wodę, dlatego ręczniki trzeba co jakiś czas wymieniać. Po 12h można łososia obrócić buraczkami do dołu. Po 24 h (lub jeśli ktoś woli bardziej słoną wersję po 48h) wyciągamy łososia, opłukujemy w zimnej wodzie, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i kroimy w cienkie plastry. Najlepiej przed krojeniem w plastry pozbyć się skóry.

Podawajcie ze świeżym pieczywem, na blinach, z naleśnikami.

Smacznego! I nie dajcie się prosić- Gravlax – peklowany łosoś zasługuje na Waszą uwagę !