Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne Gralax łosoś peklowany

Gravlax – peklowany łosoś

Gravlax – peklowany łosoś to skandynawski przepis, który podbił moje serce. Już dawno planowałam go zrobić, ale zawsze z rozpędu filet łososia wykorzystywałam do upieczenia, lub kupowałam piękny kawał do sushi. Tym razem dostałam pięknego i świeżego łososia i aż żal było nie wykorzystać go do peklowania. W smaku gravlax jest niezwykle aromatyczny. Pamiętajcie, że im dłużej będziecie go trzymać w soli, tym bardziej słony będzie. Ja troszkę poeksperymentowałam – 24 h to optimum, 48 h słonawo a 72h… za słono! To tak, żebyście się uczyli na moich błędach a nie na swoich. Do gravlaxa dobrze dodać alkoholu. Ja dodałam żubrówki. Idealnie! Oczywiście może być też zwykła wódka.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia Gravlax – peklowanego łososia:

  • pół kilograma fileta z łososia
  • 200 g soli morskiej gruboziarnistej
  • skórka z 2 cytryn
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 40 ml żubrówki
  • 1 duży burak
  • łyżka pieprzu świeżo zmielonego
  • gaza – około 1 m2

Sposób przyrządzenia Gravlax – peklowanego łososia:

  1. Łososia delikatnie opukujemy, suszymy dokładnie za pomocą ręcznika papierowego. Formę, w której będziemy peklować łososia wykładamy gazą (1 m2 złożyć 2 x).
  2. Surowego buraka obieramy z trzemy na tarce o grubych oczkach.
  3. W miseczce mieszamy: sól, skórkę z cytryny, koperek, pieprz, żubrówkę. Wykładamy na dno część mieszanki. Kładziemy łososia. Nakładamy na niego resztę soli. Następnie kładziemy warstwę buraków. Zawijamy dokładnie gazą, którą obwijamy jeszcze ręcznikami papierowymi. Na całość kładziemy obciążenie. Ja położyłam 3 półkilogramowe ciężarki. Możecie położyć butelkę z wodą.
  4. Łosoś będzie puszczał wodę, dlatego ręczniki trzeba co jakiś czas wymieniać. Po 12h można łososia obrócić buraczkami do dołu. Po 24 h (lub jeśli ktoś woli bardziej słoną wersję po 48h) wyciągamy łososia, opłukujemy w zimnej wodzie, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i kroimy w cienkie plastry. Najlepiej przed krojeniem w plastry pozbyć się skóry.
  5. Podawajcie ze świeżym pieczywem, na blinach, z naleśnikami.

Smacznego! I nie dajcie się prosić, Gravlax peklowany łosoś zasługuje na Waszą uwagę!

Dziękuję Było Pyszne Gralax łosoś peklowany


NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz