Grzanki ze szparagami, rzodkiewką, jajkiem poche

Tak celowo napisałam Grzanki ze szparagami, rzodkiewką, jakiem poche zamiast jajkiem w koszulce. To to samo, ja oczywiście jestem za nazwą polską, bo po co mamy używać obcojęzycznej kiedy nasza jest taka śliczna. Jednak myślę, że to fajna ciekawostka. Wracając do tematu głównego. Danie to powstało przez przypadek i zostało sklasyfikowane przeze mnie do petard smakowych. Serio. Pyszne. Surowe szparagi, rzodkiewka skąpane w oliwie z oliwek, soli i pieprzu, do tego czosnkowa grzanka – nic więcej nie potrzeba. No może na dopełnienie jajka w koszulce. Wszystkie składniki w buzi wydzielają tyle endorfin, że aż strach!

Składniki:

  • 2 kromki czerstwego chleba
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • 6 szparagów
  • 4 rzodkiewki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 jajko

Sposób przyrządzenia:

Szparagi myjemy, obieramy,  kroimy w plasterki, rzodkiewkę z drobną kostkę. Zalewamy odrobiną oliwy z oliwek, solą morską, pieprzem. Mieszamy i odkładamy na bok.

Gotujemy jajko w koszulce – Na szklankę nakładamy woreczek foliowy śniadaniowy, który od środka smarujemy odrobiną oliwy. Wbijamy do woreczka jajko i zakręcamy supełek na  woreczku. Wodę gotujemy, wkładamy woreczek z jajkiem do wody, przykręcamy gaz tak by woda już nie wrzała, gotujemy 3 minuty. Wyciągamy woreczek, delikatnie go rozcinamy i wyjmujemy nasze jajko w koszulce.

W trakcie gotowania jajka na  patelni, na maśle podsmażamy chleb, z dwóch stron, aż do uzyskania złocistego koloru. smarujemy każdą kromkę przepołowionym ząbkiem czosnku.

Na grzankę nakładamy szparagi z rzodkiewką. Na wierzch delikatnie kładziemy jajko w koszulce.

Grzanki ze szparagami, rzodkiewką i jajkiem poche gotowe!

IMG_20160602_232341_

IMG_20160602_232032_