Gulasz cielęcy w sosie pomidorowym

Gulasz cielęcy w sosie pomidorowym z dodatkiem pieprzu cayenne powstał przez przypadek. Niestety nie często trafiam na dobrą cielęcinę, ale kiedy już się trafi jest to zazwyczaj tak znienacka, że trzeba szybko działać. Nie jestem za mrożeniem mięsa,  jeśli kupuje je w świeżej formie (nie mówię o wszystkich rodzajach mięsa, ale akurat to cielęcinie tak). Pomidory, odrobina ostrości, czosnek, kuskus. Jest pięknie. Mięso rozpływa się w ustach i naprawdę nie wiadomo kiedy kończy się talerz. Na samą myśl o tej potrawie ślinka mi cieknie i jeszcze czuje smak i zapach tych pyszności. Jestem totalnym mięsożercą, więc nie dziwcie mi się, że tak opisuje to danie.

Składniki (2 osoby):

  • 400 gram cielęciny
  • pieprz cayenne (papryka kajeńska)
  • 5-6 pomidorów obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę lub pomidory w puszce (2 puszki)
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebulki szalotki
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • papryka słodka w proszku

Sposób przyrządzenia:

Cielęcinę kroimy w kostkę (około 2×2 cm). Szalotkę kroimy w piórka. Dusimy na maśle szalotkę razem z obranym (niekoniecznie pokrojonym czosnkiem). Solimy. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek (2 łyżki). Dodajemy mięso, podsmażamy z każdej strony. Następnie doprawiamy papryczką cayenne (w zależności od upodobania stopnia ostrości) oraz słodką papryką. Dusimy około 5 minut o czasu do czasu mieszając. Po tym czasie przerzucamy całość do garnka, dodajemy pomidory i pod przykryciem dusimy około godziny (aż do uzyskania mięciutkiego mięsa).

Gulasz świetnie pasuje do kuskusu czy ryżu. Jeśli macie jakieś pytania co do przepisu piszcie! Smacznego!

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset