Gulasz wegański z pomidorami, ciecierzycą i burakami

Są dni, że po prostu nie mam ochoty na mięso i wtedy najczęściej sięgam po rośliny strączkowe. Przepis jest prosty, a dzięki cieciorce bardzo pożywny. Do tego pieczony burak nadaje daniu niesamowicie intensywny kolor. Polecam  Gulasz wegański nawet zagorzałym mięsożercom!

1431116833810

Składniki (2 osoby):

  • puszka ciecierzycy bez zalewy
  • 5 pomidorów obranych ze skóry, pokrojonych w kostkę
  • 2 buraki
  • sól, pieprz
  • czosnek niedźwiedzi
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Buraki myjemy, nie obieramy. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku na 190 stopni przez 20 minut. Po wystudzeniu obieramy ze skórki, która bardzo sprawnie odchodzi. Na łyżce oliwy na patelni dusimy pomidory, dodajemy pokrojone liście czosnku niedźwiedziego (ilość w zależności od preferencji), paprykę, sól, pieprz i pokrojony w drobną kosteczkę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy 5 minut. Dodajemy ciecierzycę oraz pokrojonego w paseczki buraka. Dusimy całość 5-7 minut. Gotowe! Można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.

1431116775287

1431116742058

1431116690584

1431116640158