Indyk w sosie teriyaki z ryżem

Lubię takie aromatyczne dania obiadowe z nutką orientalną. Jeśli oprócz tego nie zajmują pół dnia stania przy garach (odkąd jest z nami maluszek, szybką kuchnię cenię jeszcze bardziej) . Całe danie swobodnie zrobicie w około 15 minut plus 15 minut na odstawienie mięsa w marynacie (wcześniej). Tak naprawdę zamarynować mięso możecie dzień wcześniej czy o poranku, w jakimś wolnym momencie dnia i spokojnie może sobie czekać i przechodzić smakami. Polecam Wam podać to danie właśnie z groszkiem cukrowym, który nadaje fajnej lekkości i świeżości, szczególnie, że poddaje go tylko lekkiej i szybkiej obróbce!

Składniki :

  • 100 g ryżu u mnie paraboiled
  •  250g piersi z indyka
  • 5 łyżek sosu Teriyaki
  • 1 cebula średnia
  • ząbek czosnku
  • 100 g groszku cukrowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • czarny lub jasny sezam około 1 łyżki

Sposób przyrządzenia:

Mięso pokroić w kostkę 2-3 cm grubości. Wymieszać je w miseczce z sosem Teriyaki, posiekaną w piórka cebulą i posiekanym czosnkiem oraz 2 łyżkami oleju. Odstawić na 15 minut. Gotujemy ryż. Na patelni podsmażamy mięso około 6 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy odrobinę soli, pieprz, sezam. Mieszamy. Dodajemy 3/4 szklanki wody wymieszane z jedną łyżką mąki ryżowej. Mieszamy i dusimy 3-4 minuty. Dodajemy groszku cukrowego. Dusimy około minuty. Podajemy z ryżem.