Jajko w koszulce na dwa sposoby podane ze szparagami

Kocham smak rozpływającego się żółtka połączonego ze szparagami. Lubię oglądać tą eksplozję kolorów i patrzeć jak przepięknie żółta lawa zalewa niczemu winne zieloniutkie szparagi. Dziś przedstawię Wam dwa sposoby jak przygotować Jajko w koszulce .

Niezależnie od sposobu przygotowania jajka, szparagi myjemy usuwamy część zdrewniałą szparagów – ja po prostu je łamie). Szparagi gotujemy w nieco osłodzonej wodzie przez 2-3 minuty a następnie w trakcie robienia jajka podsmażamy z solą i pieprzem na patelni na odrobinie masełka.

Jeśli nie jedliście – zróbcie Jajko w koszulce jest boskie!

1432676600227

Składniki:

  • kilka szparagów
  • jajka
  • 2 łyżki octu (do jednej z metod)
  • litr wody
  • szczypiorek (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia nr 1 (z octem):

Gotujemy litr wody, dodajemy do niego 2 łyżki octu. Dla ułatwienia sprawy jajko wbijamy sobie do filiżanki. W wodzie za pomocą łyżki tworzymy wir do którego środka delikatnie lecz stanowczo wlewamy jajko.Przykręcamy gaz (woda nie powinna już wrzeć). Gotujemy 3 minuty. Wyciągnąć po tym czasie jajko delikatnie najlepiej chochlą lub łyżką cedzakową.

Sposób przyrządzenia nr 2 (bez octu, przy użyciu woreczka foliowego):

Na szklankę nakładamy woreczek foliowy śniadaniowy, który od środka smarujemy odrobiną oleju lub oliwy. Wbijamy do woreczka jajko i zakręcamy woreczek. Wodę gotujemy, wkładamy woreczek z jajkiem do wody, przykręcamy gaz tak by woda już nie wrzała, gotujemy 3 minuty. Wyciągamy woreczek, delikatnie go rozcinamy i wyjmujemy nasze jajko w koszulce.

Wykładamy na talerz przygotowane w międzyczasie szparagi, a na nie kładziemy jajko. Posypujemy solą i pieprzem do smaku oraz jeśli ktoś lubi szczypiorkiem.  Smacznego!

1432676626781

1432676580753

1432676557600

1432676536550