Jak obrać karczochy?

Jak obrać karczochy? No właśnie, kiedyś nie wiedziałam i przez to ich nie jadłam. To co nadaje się do spożycia to nic innego jak pąk kwiatostanowy. Najsmaczniejsze są te młode, jeszcze nie tak bardzo zdrewniałe. Jedzenie karczochów to nie jakieś nowe odkrycie, wyobraźcie sobie, że karczochy jedzono już w starożytnej Grecji i Rzymie.

Co można zjeść z karczocha?  No więc wszystko zależy od wieku kwiatostanu. U starszych okazów jadalne jest tylko dno kwiatowe. U tych młodszych kwiatostan, dno i część łodygi.

Żeby obrać karczocha trzeba przygotować wodę z sokiem z cytryny  ( karczoch szybko ciemnieje), nożyk i deskę do krojenia.

Processed with VSCO with f2 preset
1. Pierwsze co trzeba zrobić, to pozbawić karczocha dolnych listków. Pozbywamy się ich tak długo, aż ich kolor zacznie się zmieniać na jasno zielony lub żółty. W starszych odmianach karczochów trzeba odciąć naprawdę sporą część liści. Nie przejmujcie się tym. jeśli są twarde, zdrewniałe i tak nie będą do zjedzenia.
Processed with VSCO with f2 preset
2. Łodyżkę odcinamy tak by zostało jakieś 3 cm, i usuwamy jak przy szparagach jej zewnętrzną skórkę.

Processed with VSCO with f2 preset

3. Odcinamy czubek kwiatostanu, mniej więcej w tym miejscu, które pokazuje mój palec na zdjęciu powyżej.

Processed with VSCO with f2 preset
4.  Po odcięciu góry kwiatostanu nasz karczoch powinien wyglądać właśnie tak.
Processed with VSCO with f2 preset
5.  Teraz musimy przekroić karczocha na pół wzdłuż łodyżki. Ukaże nam się miejsce zwane „sercem karczocha”.
Processed with VSCO with f2 preset
6.Następnym krokiem będzie dokładne usunięcie włosków. Musimy to robić ostrożnie by nie uszkodzić serca (najpyszniejsza część karczocha)  karczocha i na tyle dokładnie, by usunąć je wszystkie. 

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset
8. Tak wygląda obrany karczoch z czego uprzedzam, że mój był naprawdę młodziusieńki i jego zewnętrzne listki były miękkie. Zazwyczaj trzeba ich zebrać o wiele więcej. 

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset
9. Teraz obranego karczocha wystarczy włożyć do wody z sokiem z cytryną, by nie ściemniał. Moim niestety się to przytrafiło, bo przy każdym etapie obierania ich cykałam fotki, co znacznie wydłużyło czas bycia ich poza wodą z cytryną. 

Jeśli macie jakieś pytania odnośnie tego jak obrać karczochy , coś jest dla was niejasne, piszcie śmiało!