Pierś z kaczki z rozmarynem

Pierś z kaczki jest bardzo wdzięcznym mięsem, które przy odpowiedniej obróbce termicznej może wyjść naprawdę pysznie. Przy smażeniu kaczka powinna być różowa w środku i soczysta a na zewnątrz posiadać chrupiącą, złotą skórkę! I do tego trzeba dążyć. Co więcej. Wielkim przestępstwem są dwie rzeczy: nie rozgrzana patelnia, lub zbyt mało rozgrzana patelnia oraz używanie tłuszczu innego niż ten który kaczka posiada sam w sobie. To dlatego właśnie zawsze skórkę piersi z kaczki nacina się i kładzie się kaczkę na patelnię skórką do dołu. By jej cały, tak pyszny tłuszcz wytopił się i by na nim usmażyła się druga strona kaczki. Kaczkę rozmarynową obłożyłam listkami rozmarynu już dzień wcześniej i szczelnie zamknęłam w woreczku z suwakiem. Do tego grubo zmielony pieprz. Nie soliłam. I powstało cudo. Kaczka nabrała mocnego aromatu rozmarynu a właśnie o to mi chodziło. Jako dodatek zrobiłam jabłka smażone w miodzie!

Składniki:

  • 2 średnie piersi kaczki
  • sól
  • pieprz grubo zmielony
  • garść gałęzi rozmarynu

dodatkowo:

  • dwa jabłka (u mnie antonówka)
  • łyżka miodu
  • tłuszcz wytopiony z kaczki
  • odrobina cynamonu

Sposób przyrządzenia:

Skórkę kaczki nacinamy. Posypujemy pieprzem gruboziarnistym z każdej strony, obkładamy gałązkami rozmarynu i ciasno chowamy do worka do przechowywania żywności. Wkładamy do lodówki (u mnie leżała kaczka całą noc). Na drugi dzień na godzinę przed smażeniem kaczkę wyjmujemy, by nabrała temperatury pokojowej. Patelnię mocno rozgrzewamy, piersi z kaczki solimy i kładziemy na patelnie skórką do dołu. Na patelnie możemy też wrzucić ze 2 gałązki rozmarynu. Smażymy pierś 3 minuty z jednej strony i trzy minuty z drugiej. Wychodzi wtedy w środku różowiutka, ale nie krwista. Kaczkę z patelni zdejmujemy i dajemy jej odpocząć.

Tłuszczu z kaczki nie wyrzucamy.

Jabłka obieramy kroimy w dość spore kawałki, podsmażamy na pozostawionym tłuszczu, dodajemy łyżkę miodu, pruszymy delikatnie cynamonem. Możecie dodać kilka listów rozmarynu. Całość smażymy około 2 minut n średnim ogniu, mieszając. Podajemy razem z kaczką.

img_20160919_172306_

img_20160919_172236_

 

 

 

  • Archie

    Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Maria

    Kaczkę uwielbiam jeść, natomiast waham się ją samodzielnie przyrządzać. Niestety zwykle zostaje w niej specyficzny zapach, nie potrafię się go pozbyć. Może dodatek rozmarynu rozwiązałby sprawę? 🙂 Chyba mnie ośmieliłaś.

    • wiesz co ja jestem totalnym mięsożercą, nigdy nie miałam problemu z zapachem jakiegokolwiek mięsa- jadam i bardzo lubię jagnięcine, baraninę, które uwazam w porownaniu do kaczki mają jeszcze intensywniejszy zapach, który sporej czesci ludzi przeszkadza 🙂 radziłabym jednak spróbować kaczki właśnie w taki wydaniu, może sie przekonasz 🙂

  • Agnieszka

    Idealnie upieczona. Widać, że jest soczysta. Pyszna propozycja 🙂

  • Jaglusia

    Jestem bardzo ciekawa jak to smakuje! Nigdy nie jadłam kaczki z rozmarynem. https://jaglusia.wordpress.com/

  • Agnieszka

    Smakowicie!
    Wypróbuję w najbliższym czasie:)

  • Taste Life Up

    Kaczkę robiłam tylko dwa razy w życiu i nie do końca byłam zadowolona ze swojego dzieła. 🙈
    Fajny i praktyczny przepis. Zapisuje do wypróbowania ✅💪🏻

  • Spróbuj koniecznie 🙂 i daj znać jak poszło;) pozdrowienia 🙂