Kalafior pieczony z tahiną

Uważam, że nawet ze zwykłego kalafiora można wyczarować świetne danie. Postanowiłam wykorzystać do wydobycia smaku tego kwiatu wschodnich przypraw i go upiec. Wyszedł całkiem ciekawy smak. Kalafior pieczony z tahiną siedział dość długo z piekarniku bo około 45 minut, ale… jeśli nie macie tyle czasu pokrójcie go na plastry grubości 2-3 cm. Czas powinien się skrócić do 20-25 minut. Myślę, że warto wypróbować kalafiora w takiej postaci jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • średniej wielkości kalafior, bez liści
  • 3-4 łyżki tahiny
  • zaatar
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: jogurt naturalny i sumak

Sposób przyrządzenia:

Kalafiora myjemy, pozbawiamy głąba, nacieramy oliwą z oliwek, tahiną, solimy, pieprzymy. Brytfankę smarujemy oliwą z oliwek, wkładamy kalafiora, posypujemy zaatarem. Pieczemy 45 minut w 190 stopniach. W trakcie pieczenia można obracać kalafiora, by równomiernie się przypiekł.

Pieczony kalafior z tahiną świetnie pasuje z jogurtem naturalnym. Ja całość przed zjedzeniem posypuję jeszcze sumakiem, co zapewnia nam niezwykle intensywne wschodnie odczucia smakowe.

Jeśli macie jakieś pytania związane z tym przepisem, piszcie!

Smacznego!

IMG_20160222_235648_

IMG_20160222_235529_