Kasza bulgur z warzywami, kuminem i harrisą

Jakiś czas temu weszłam w posiadanie kolorowych marchewek od Oli Zbojki, która prowadzi Warzywa od Zbrojki. Pokochałam je od pierwszego wejrzenia i posmakowania. I pomyślałam, że szkoda je mieszać z jakiś mięchem i lepiej wydobędzie się ich smak w akompaniamencie kaszy! I tak ugotowałam pyszną bulgur, upiekłam warzywa, dodałam kila cudnych przypraw i powstało coś niebiańskiego- Kasza bulgur z warzywami, kuminem i harrisą  (w tej niebiańskiej potrawie ostrość też czuć).

Składniki (2-3 osoby):

  • 200 g kaszy bulgur
  • 4 marchewki (u mnie 2 żółte i 2 fioletowe)
  • 1 łyżeczka harrisy
  • pół łyżeczki kuminu
  • kiełki buraka
  • garść dyni pokrojonej w kosteczkę
  •  1 cebula szalotka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pierz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół papryczki chilli

Sposób przyrządzenia:

Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Marchewki obieramy, kroimy wzdłuż na 3-4 cm paski (niezbyt cienkie) i oblewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, odrobiną kuminu. Mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni termoobieg na 15 minut.

Cebulkę drobno kroimy w kostkę, dusimy na oliwie, dodajemy dynię, drobno pokrojoną papryczkę chilli, sól, pieprz. Dusimy na małym ogniu. Dodajemy upieczone marchewki, kaszę bulgur, kumin, harrissę. Całość miesamy. Smażymy około 3 minut całość mieszając co jakiś czas.

Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki, mieszamy.

Na talerzu dekorujemy kiełkami buraka!

kaboompics-5653_30401113164_o

kaboompics-5657_30401112864_o

kaboompics-5651_30854792100_o

 

fot. Kaboompics

stylizacja talerza. Dziękuję Było Pyszne

  • Karolina

    Wygląda bardzo apetycznie. Muszę spróbować.
    Pozdrawiam!

  • AniaGotuje

    Wygląda interesująco 🙂 i bardzo ładnie podane.

  • MatczyneFanaberie

    Lubię i przygotowuje takie dania 🙂 Ostatnio też łączyłam bulgur z kiełkami buraka 🙂

  • Edyta Mój kawałek podłogi

    To nie potrawa tylko dzieło sztuki! 🙂 Z pewnością też jest bardzo smaczne 🙂

  • Kobieta i pasja

    Właśnie ostatnio zaopatrzyłam się w spory zapas kaszy bulgur i już wiem, co będe mogła z niej ugotować. 🙂 Czy w przypadku braku harissy mogę zastąpić ją czerwoną pastą curry? Wiem, że to niezbyt arabski składnik, ale na nabycie harissy na razie nie ma szans. 😉

  • Uwielbiamy kaszę bulgur (i nie tylko) w każdym wydaniu. Przygotowana przez Ciebie wygląda cudownie! Ah, jak to musi dobrze smakować. 🙂

    P.S. Niesamowita strona. Mnóstwo inspiracji godnych najlepszego szefa kuchni i artysty. Zapisujemy do zakładek. Będziemy tutaj codziennie!

    • serdecznie dziękuję Ci za tak miłe słowa ! 🙂 kasza smakuje naprawdęę wybornie – kto nie jadł koniecznie musi spróbować ! 🙂