Kasza bulgur ze szparagami, kalafiorem romanesco, jarmużem i kiełkami buraka

Jestem miłośniczką kaszy (zresztą czego ja nie jestem miłośniczką jeśli chodzi o jedzenie;). Ostatnio odkryłam kaszę bulgur. Powstaje ona z gotowanych a potem suszonych ziaren najczęściej pszenicy. Najczęściej można ja spotkać w kuchni tureckiej. Ja jednak postanowiłam z niej przygotować coś całkiem odżywczego, sycącego a zarazem lekkiego. Połączenie szparagów- których sezon już prawie rozpoczęty, kalafiora, zdrowego jarmużu i kiełek buraka, które zresztą sama wyhodowałam. Polecam Wam serdecznie!

1428703951262

Składniki na 2 osoby:

  • 100 g kaszy bulgur
  • 10 szparagów
  • kilkanaście różyczek kalafiora (zamiast romanesco możecie użyć białego lub różowego)
  • garść liści jarmużu (u mnie zielony i fioletowy)
  • kiełki buraka (zamiast tych z buraka możecie użyć innych, mnie te odpowiadały smakowo do całości)
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • 3 liście czosnku niedźwiedziego

Sposób przyrządzenia:

Kaszę gotujemy w proporcji 1:2,5 w osolonej wodzie, bez przykrycia. Czyli na 100 g kaszy używamy 250 ml wody. Gdy woda się wygotuje kaszę odstawiamy z palnika, przykrywamy i czekamy aż napęcznieje (około 5 minut). Szparagi i różyczki kalafiora gotujemy w osolonej wodzie około 3- 4 minut (nie więcej). Na patelni, na oleju kokosowym podsmażamy szparagi (u mnie pokrojone na mniejsze kawałki, różyczki kalafiora, jarmuż. Wkrajamy do tego czosnek niedźwiedzi, którego smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Właśnie teraz jego liście są najsmaczniejsze. Solimy, pieprzymy do smaku, mieszamy z kaszą i gotowe! Gdy danie jest na talerzu posypujemy je kiełkami z buraka.

1428703925500

1428704061008

1428704105519

1428704037304

1428703998223

1428703980150

  • wspaniała, zdrowa i pożywna propozycja!

  • Meredith

    Jeju, te potrawy wyglądają tak smakowicie *-*

    • Dziękuję Było Pyszne

      Bardzo mi miło, tak też smakują dlatego koniecznie wypróbuj 😉

  • Jaro

    Na bulgur wpadłem jakiś czas temu nawet o tym nie wiedząc, tzn. jadłem go myśląc, że to ryż. A był częścią słynnej, a pochodzącej z Bliskiego Wschodu – Tabuli. Kilkakrotnie starałem się powtórzyć ten smak w domu, ale czy to pietruszka nie taka, czy pomidory za bardzo holenderskie, może kucharczyk słaby. Nie udało się. Dobra kuchnia wymaga jednak bardzo dobrych składników. Nawet pomidor pomidorowi nierówny.

  • magda

    Co za zbieg okoliczności, że właśnie dzisiaj kupiłam szparagi a kasza bulgur leży od miesiąca w szafce i nie mam na nią pomysłu… Z nieba spadasz z tymi przepisami

  • TravisKl

    Witam
    Oto fajna strona z http://nalesniki-z-woda-gazowana.pl
    nalesniki