Kasza gryczana z burakiem, serem kozim i rukwią wodną

To moje odkrycie. Mogę tą potrawę jeść i jeść mimo, że z natury jestem mięsożercą i obiady wolę mięsne. Szybkie danie z duża ilością smaku w sobie. Jednak polecam do jego przygotowania użyć buraków pieczonych w piekarniku, mają cudowny smak, wręcz esencjonalny. Każdego buraka zawija się w folię aluminiową i piecze w 200 sopniach przez 30 minut. Co do serka koziego, nie wszyscy lubią, wiem wiem ;). Dlatego Ci którzy nie przepadają mogą go zastąpić serem feta.

1425765872499

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 średnia cebula czerwona
  • garść rukwi wodnej
  • 3 średniej wielkości buraki
  • 70 g serka koziego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego/ kokosowego
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, w torebce przez 15-20 minut (ja lubię kaszę al dente, ale jeśli lubicie bardziej rozgotowaną, możecie gotować ją dłużej). Buraki pieczemy wg przepisu powyżej. Kaszę odcedzamy. Buraki po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na 1 łyżce oleju rzepakowego/kokosowego. Dodajemy do niej ugotowaną kaszę i podsmażamy. Solimy i pieprzymy.  Tak przygotowaną kaszę przekładamy na talerz, posypujemy plasterkami buraka, cząstkami sera i rukwią wodną. Smacznego!

1425765837691

1425765769658

1425765806700 (1)

1425765750678

1425765729833

1425765705407

1425765669302

1425765644285

  • bardzo ciekawy pomysł na kaszę!

    • Dziękuję Było Pyszne

      Dzięki Foodmanio 😉

  • bardzo ciekawy pomysł na kaszę!

  • należę do entuzjastów połączenia kaszy z burakami 🙂 piękne zdjęcia!

    • Dziękuję Było Pyszne

      Ślicznie dziękuję za pochwałę zdjeć;). Jeśli chodzi o to połączenie to jedno z tych dań do których będę wracała 😉 i polecam wszystkim 🙂

  • należę do entuzjastów połączenia kaszy z burakami 🙂 piękne zdjęcia!

  • ~pizzer

    u mnie kasza gryczana i pęczak powróciły w łaskę po kilkunastu latach przerwy. I nie żałuję

    https://plus.google.com/+PizzeriaviolaPl

    • Dziękuję Było Pyszne

      dokładnie ja tez kiedys za kasza nie przepadałam 🙂

  • ~pizzer

    u mnie kasza gryczana i pęczak powróciły w łaskę po kilkunastu latach przerwy. I nie żałuję

    https://plus.google.com/+PizzeriaviolaPl

    • Dziękuję Było Pyszne

      dokładnie ja tez kiedys za kasza nie przepadałam 🙂

  • Ola / Prosteznatury.pl

    Fajny przepis, z pewnością wypróbuję! Zwykle piekę buraki w 180 stopniach przez około 1-1,5 h. Muszę wypróbować Twój sposób z wyższą temp. 🙂