Klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem

Klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem z pewnością zainteresują szczęśliwych posiadaczy dzieci. Skąd taki wniosek? Kiedy wrzuciłam zdjęcie klopsików na instagram, kochane instamateczki mnie obserwujące pisały do mnie, że klopsy to jest ulubione danie ich pociech, i że super, i że czekają na przepis.  No i trochę musiały się naczekać nieszczęsne, bo mnie coś ostatnio prowadzenie instagrama idzie nadzwyczaj owocnie, ale z blogiem już gorzej. Generalnie muszę Wam zdradzić okrutną prawdę. Kocham gotować, cykać fotki, mieć kontakt z Wami na social media. Ale jak już dochodzi do tego etapu pisania przepisu to mnie czasem trafia niemoc. Dla mnie to z pewnością najbardziej żmudna sprawa. Dlatego mam w zanadrzu dla Was ogrom przepisów, jeszcze nie opublikowanych. No dobra, wróćmy do tych klopsów. Ja robiłam je z mięsa wołowego, ale jeśli robicie dla dzieciaczków polecam indyka.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wołowego (lub innego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • 400 ml sosu pomidorowego (u mnie domowej roboty, ale może być kupna passata  pomidory w puszce)
  • papryka słodka pół łyżeczki
  • odrobina cukru
  • olej
  • makaron (u mnie świeży)

Sposób przyrządzenia:

Mięso mieszamy z posiekanym czosnkiem, cebulą, solimy, pieprzymy, dodajemy jajko. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut (może być dłużej, ja czasem odstawiam na całą noc, wtedy super przechodzą smaki).

Z mięsa formujemy kuleczki o średnicy 4 cm. Smażymy na oleju ( niewielka ilość). Następnie usmażone klopsy zalewamy sosem pomidorowym, dodajemy papryki słodkiej, soli, pieprzu, odrobinkę cukru. Mieszamy delikatnie. Dusimy pod przykryciem 10 minut.

W tym czasie gotujemy makaron.

Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem z klopsikami. Możecie na wierzch posypać ulubionego sera, lub ulubionych świeżych ziół.