Karnawałowy konkurs – wygraj kosz pełen włoskich produktów Lidla

Witajcie! Lubicie włoskie klimaty? Ja bardzo! Dlatego mam dla Was niesamowitą propozycję! Razem z Lidlem przygotowałam dla Was konkurs, w którym możecie wygrać 3 kosze pełne produktów włoskich. Karnawał jest świetnym pretekstem do przyrządzania smakowitych potraw, degustowania ich z najbliższymi i znajomymi. Może w tym roku zaserwujecie im coś włoskiego?

Aby wziąć udział w konkursie wystarczy odpowiedzieć na pytanie : Co zaserwowałbyś swoim najbliższym/ znajomym na karnawałową imprezę? (w komentarzu pod tym blogowym postem) 

Autorzy trzech najbardziej smakowitych według mnie opisów,przepisów otrzymają kosze włoskich produktów.
Odpowiedzi wpisujemy w komentarzu pod tym postem.

 

EDIT:

WYNIKI KONKURSU :

Miło mi poinformować, że zwycięzcami konkursu są autorzy poniższych wypowiedzi. Macie 3 dni na poinformowanie mnie w prywatnej wiadomości Dziękuję Było Pyszne o danych do wysyłki i telefonach kontaktowych dla kuriera.

Pani Maja Anna :

Każdy na to czeka, karnawałowe przyjęcie,
myślę nad tym jakie przekąski miałyby tam wzięcie.
Inspiracją konkurs jest dla mnie nie lada,
coś rozkoszowałoby podniebienia bardziej niż czekolada!
Włoska kuchnia – sprawdza się niezawodnie,
a jej obecność to pewnik- jest elegancko i modnie!
Proszę państwa, proszę bardzo, na stół podano
dzisiejsze dania są stricte ITALIANO!
A każda tego słowa litera
ma w sobie włoskiego bohatera!
I – IDEALNA bruschetta w ustach by chrupała
T – TROCHĘ dodatków jak oliwki – to sprawa wspaniała
A – APETYCZNA pasta z serem i bakłażanem
L – LUBIMY też wszystko oprószyć parmezanem!
I – INTRYGUJĄCE swoją surową pysznością carpaccio – niebanalne!
A – ATRAKCYJNIE wyglądają canelloni z mięsem, naturalnie
N – NAJLEPSZA pizza ze składnikami do wyboru
O – OD włoskiego wina na policzkach moc kolorów
To są tylko zapowiedzi wspaniałej nocy
Włoskie dania mają w sobie pokłady mocy!
A co na deser? To już sekret mały,
ale ten wieczór będzie przewspaniały.

Pani Agata:

Puste talerze.
Duże garnki.
Ostre noże.
Drewniane deski.
Surowe ciasto.
Surowe mięso.
Surowe warzywa.
Złociste oliwy.
Sypkie zioła.
Kolorowe liście.

To serwuję moim gościom na karnawałowej imprezie!

Bawimy się! Nie przepadamy za tradycyjnymi zabawami w rytmie muzyki disco, ale uwielbiamy zabawy w kuchni. Wszyscy! A karnawał to świetna okazja żeby bawić się kolorowo. Przebieramy się więc w kucharzy, zakładając kolorowe fartuchy. Trzymamy w rękach kolorowe noże. Mieszamy w kolorowych garnkach. I co najważniejsze – robimy kolorowe jedzenie! Serwuję więc przyjaciołom bazę do tej kulinarnej zabawy. Dostarczam im wszystko to co pisze wyżej. A oni dodają do tego swoją pasję, radość, miłość do jedzenia, szczyptę wariactwa i dużo pozytywnej energii.
I tak robimy czerwoną brushcette z pełnoziarnistego chleba, tostowanego na złoto na maśle, do tego dojrzałe, świeże pomidory, zioła i duża ilość bazylii. Zielone jarmużowe pesto z dodatkiem ziaren dyni i złocistego siemienia lnianego, z doskonałą oliwą z oliwek oraz octu balsamicznego. Idealne do czosnkowego grissini. Na żółto przygotowujemy kruchą tartę z żółtej cukinii i śmietanowym sosem doprawionym kurkumą i curry. Na ostro! Biel to nic innego jak wyborna deska serów kozi, mozzarella, grana padano czy parmezan. Na fioletowo z lekkim twistem pastę z bakłażanów, na bazie tradycyjnego przepisu baba ghanoush, z dużą ilośćią grantu! Brązowe to nic innego jak mocno czekoladowe, zaklacowate ciasto, koniecznie z czekoladą z dodatkiem skórki pomarańczy i chilii!

Pani Mirka Wawrzyniak:

Karnawał musi być piękny, szykowny oraz wesoły,
muszą się pod jadłem ugiąć zdobione bogato stoły,
musi być feeria kolorów, smaków oraz piękna, bowiem
w karnawale trzeba szaleć – i tyle tylko Wam powiem!

Toteż ja me ukochane, kolorowe i bogate
gofry podam – niech panują nad karnawałowym światem,
bo to danie jest koronne imprez u mnie, ulubione,
smakowite i przez gości spragnionych wrażeń chwalone!

Tak było, gdy jako dziecko nie mogłam doczekać chwili,
kiedy pochłonę pierwszego goferka, więc, moi mili,
i dzisiaj, jako dorosła, nawiązuję do przeszłości
i góra gofrów przepysznych na mej imprezie zagości! <3

Gofry czekoladowe z kremem cytrynowym
i domową frużeliną oraz cytryną

Ciasto na gofry:

3 jajka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3 łyżki miodu
80 g roztopionego masła
160 g mąki
30 g kakao
250-270 ml mleka 1,5%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka z cukrem wanilinowym ubijamy na sztywno.
Żółtka ucieramy z miodem i powoli dodajemy roztopione masło.
Na koniec mieszamy mąkę z kakao i proszkiem.
Powoli dodajemy mieszankę do żółtek, miksując.
Potem dodajemy mleko i na końcu – ubite białka.
Pieczemy w gofrownicy przez 5-7 minut (to zależy od sprzętu).

Krem cytrynowy:

500 ml śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
sok wyciśnięty z 2 cytryn
otarta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru

Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny oraz skórką i mieszamy. Masę serkową łączymy z ubitą śmietanką.

Nakładamy na gofry za pomocą szprycki z końcówką z otworem w kształcie gwiazdki – żeby wyszedł kształt rozetek. Zdobimy domową frużeliną (u mnie wiśniowa) i plasterkami cytryny, które idealnie kontrastują ze słodyczą żelu owocowego.

A później… nie kwasząc się, konsumujemy!
Smacznego!

SERDECZNIE GRATULUJĘ! 

Skład 1 zestawu nagród:

 

-Makaron Cannelloni
-Włoskie ciasteczka sort.
-Spaghetti Tricolore HWG
-Oliwki Bella di Cerignola
-Sosy balsamiczne sort.
-Sos z pomidorów daktylowych sort.
-Sosy włoskie sort.
-Suszone pomidory w oleju słonecznikowym
-Filety z sardeli w oliwie z oliwek

Regulamin konkursu:
1. Konkurs trwa od 12.01.2016 do końca 18.01.2016 do godziny 00:00.
2. Sponsorem nagród jest Lidl Polska.
3. Nagrody wysyłane tylko na terenie Polski.
4. Wysyłka następuję w terminie do 30 dni od dnia zakończenia konkursu.
5. W konkursie nagrodzone będą trzy najciekawsze zdaniem autorki bloga Dziękuję Było Pyszne komentarze odpowiadające na pytanie „Co zaserwowałbyś swoim najbliższym/ znajomym na karnawałową imprezę? ” (forma:dowolna, może być przepis, luźna wypowiedź)
6. Wyniki konkursu będą ogłoszone do dnia 20.01.2016 do godziny 00:00 na facebookowym profilu Dziękuję Było Pyszne oraz w poście konkursowym.
7. Wygrani w ciągu 3 dni zobowiązani są wysłać swoje dane do wysyłki nagrody oraz numer telefonu dla kuriera. Dane należy wysłać w prywatnej wiadomości na profil facebookowy Dziękuję Było Pyszne. Po tym terminie nagroda jest przyznawana kolejnej osobie.

8. Skład 1 zestawu nagród:

koszyk-italia_TK_10_2014_1