Kotleciki mielone

Kotleciki mielone każdy zna, ale ja postanowiłam pójść o krok dalej i troszkę zamieszać w ich składzie. Wychodzą pyszne i soczyste! Wypróbujcie, bo z pewnością to miła alternatywa tych tradycyjnych. W moich nie ma bułki, jest dodatek pomidora i spora porcja zieleniny.

1445809566955

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub indyczego
  • 1 cebula najlepiej szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 1 pomidor
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • mąka
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • olej rzepakowy

Sposób przyrządzenia:

Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, parzymy ją i studzimy (chyba, że używacie szalotki wtedy parzenie nie jest konieczne). czosnek kroimy w kostkę. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki cienko siekamy. Do mięsa dodajemy cebulkę, czosnek, pomidora, natkę pietruszki, przyprawy, 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Całość mieszamy by składniki się połączyły. Jeśli mięso nie chce Wam się scalić możecie użyć jajka. Niewielkich rozmiarów kotleciki formujemy mokrymi rękami i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju rzepakowym.

1445809393675

1445809313740

 

Zapraszam Was już teraz na www.facebook.pl/dziekujebylopyszne – śledźcie na bieżąco!

 

dziekujebylo