Krem z pieczonej dyni i papryki

Pieczone warzywa i dobry bulion plus papryka wędzona dają radę! Ta zupa krem z dyni i papryki jest nieco inna. Mocne przypieczenie warzyw plus dymny zapach i smak papryki słodkiej wędzonej powodują, że danie nabiera całkiem nowego wymiaru. Super pasuje w połączeniu z wkładką mięsną.  Łapcie przepis na Krem z pieczonej dyni i papryki inny niż wszystkie!

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 2 papryki czerwone
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze
  • 2 niedobrane ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu (u mnie bulion mięsny na żeberkach jagnięcych)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka masła
  • kilka listków szałwii lub innego ulubionego zioła (tymianek tez będzie świetny)

Sposób przyrządzenia :

  1. Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, cebule obieramy i kroimy na ćwiartki, dyni nie musimy obierać – kroimy ją na 2, 4 i 8 części. Czosnku nie obieramy

2. Warzywa układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy mała ilością oliwy ( papryki ustawcie skórka do góry)

3. Pieczemy w 200 stopniach góra – dół przez około 50 min do godziny (skórka papryki może zciemnieć)

4. Paprykę (najlepiej po ostudzeniu obieramy ze skóry – bardzo łatwo schodzi)

5. Od dyni odkrawamy skórkę

6. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojoną dynię, paprykę, pieczoną cebulę i czosnek (obrany z łupin)

7. Dodajemy sól, pieprz i dwa rodzaje papryk mielonych oraz tymianek/szałwię

8. Gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut.

9.Mięso wyciągamy, blendujemy

10.Zupę krem gotujemy jeszcze 2 minuty wykańczając łyżką masła

11.Zupkę można podać z wdrobionym mięskiem, grzankami czosnkowymi (polecam)