Krewetki z czosnkiem, pietruszką i sokiem z cytryny

Krewetki – dla jednych to pyszności, innych przyprawiają o mdłości. Jeśli należycie do tych pierwszych zapraszam do lektury. Najtrudniejsze (choć nie takie trudnej jakby się na początku wydawało) jest obranie krewetki. Najlepsze są duże krewety, ja lubię tygrysie.

1421424094336

Jak przygotować krewetki?

  1. Starannie myjemy (w zimnej wodzie)
  2. Odcinamy głowę 😉
  3. Odrywamy odnóża
  4. Obrywamy pancerzyki (delikatnie je podważamy by nie uszkodzić mięska krewetki)
  5. Można usunąć ogonek przez jego delikatne naciśnięcie, choć przyznam, że ja tego nie robię, potem przy jedzeniu można chwytać krewetki za ogonki i jeść krewetkę z ich pominięciem
  6. I uwaga uwaga- usuwamy jelito krewetki. W tym celu delikatnie nacinamy grzbiet krewetki i wyciągamy czarną nitkę, która psuje smak potrawy
  7. Płuczemy obrane krewetki (w zimnej wodzie)

Składniki:

  • kilkanaście krewetek tygrysich
  • sok z jednej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przyrządzenia:

Krewetki traktujemy zgodnie z instrukcją powyżej. Marynujemy je na 15 minut sokiem z cytryny i obraymi ząbkami czosnku przetartymi przez praskę. Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy 2 łyżki oliwy. Wykładamy na patelnię krewetki, smażymy minutę do półtorej z każdej strony. Podajemy ze świeżą natką pietruszki. To najprostszy sposób przyrządzenia krewetek, jednak niezwykle smakowity.

1421424069272

1421424005356

1421424031705