Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami wychodzi genialnie ! Do tego na wierzch dodaje ultra dużo kruszonki. I po zjedzeniu kawałka życie staje się piękniejsze. Zazwyczaj tego nie robię przy kruchym cieście, ale tym razem posłuchałam się zwyczaju babci i starłam wcześniej podmrożone ciasto na tarce o grubych oczkach.  Wyszło genialnie.  Do tego śliwki z rynku, kruszonka. Na smutki, na weekendowe popołudnie z rodziną, po prostu. Zróbcie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła schłodzonego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • około kg śliwek wypestkowanych, przekrojonych na pół
  • cukier puder
  • opcjonalnie : cynamon
  • na kruszonkę – 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki (ja podwajam, bo kocham kruszonkę)

Sposób przyrządzenia:

Masło kroimy w kostkę, dodajemy mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, cukier, jajko. Dokładnie i szybko ugniatamy, lub wyrabiamy w malakserze na jednolitą, odchodzącą od ręki masę. Ciasto dzielimy na 3 równe części, formujemy kule. Każdą kulę obkładamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażalki na około 1 godzinę. W tym czasie możecie obrać śliwki.

Piekarnik ustawiamy na 200 stopni.

Formę (u mnie 25 x 30 cm ) wykładamy folią aluminiową/ papierem do pieczenia . Wyciągamy ciasto. Na tarce o grubych  oczkach ścieramy 2 części zmrożonego ciasta. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Wyciągamy, układamy śliwki , posypujemy je cynamonem, ścieramy trzecią część ciasta i posypujemy kruszonką.

Wstawiamy do piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 190 stopni, pieczemy 45 minut.

Kiedy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.