Książka „Przyprawy” Maliki – recenzja i konkurs

Książka „Przyprawy” Maliki to pozycja naprawdę warta uwagi. Tak się akurat pięknie przytrafiło, że zostałam zaproszona na jej niesamowitą premierę i oprócz zapoznania się z Maliką, jej książką, miałam też okazję z autorką Przypraw pogotować. Okazało się (no dobra, wiedziałam o tym od dawna, ale jeszcze bardziej się okazało), że przyprawy są niesamowite, i można z nich utworzyć tak niesamowite połączenia, że szok. Na spotkaniu miałam okazję wypróbować kilka przepisów w książki Maliki i były zachwycające. Pomyślelibyście, że połączenie baba z zielem angielskim, baaaa dużą ilością ziela angielskiego może być totalnie pyszne?! My dodajemy ziele angielskie do rosołku, innych zup, gulaszy i …koniec. A desery! Boska sprawa. Malika udowadnia raz po raz- w kuchni trzeba się bawić przyprawami i smakować nowego.

Książka „Przyprawy” odkrywa przed nami świat zapachów i smaków jej autorki. Pokazuje z czym i jak łączyć dane przyprawy, by w kuchni nie było zgrzytu. Po wewnętrznych stronach okładki mamy totalnie przydatne tabelki , w których rozpisane są przyprawy i to  czym je można łączyć. Ale to jeszcze nie wszystko. Oznaczone są też nuty smakowe przypraw i smaków jakie powstają:

  • orzechowe
  • korzenne
  • rozgrzewające
  • orzeźwiające
  • słone
  • słodkie

 

Tak też ułożone są działy. Różnorodność przepisów jest ogromna . Znajdziecie propozycje na śniadania , obiady , kolacje , przekąski , desery. Znajdziecie przepisy z wykorzystaniem przypraw słodkich, słonych, orzeźwiających, orzechowych, korzennych, rozgrzewających.

Można nieprzesadnie stwierdzić, że Malika jest czarodziejką smaków i jak mało kto potrafi łączyć nieoczywiste , tworząc z nich tak doskonałe potrawy!

Grzegorz Łapanowski tak pisze o książce: „Ta książka pachnie przyprawami i kusi potrawami. warto udać się z Malika w podróż pełną smaków po najpyszniejszych rejonach świata. Ja się wybieram „

UWAGA KONKURS!

Jeśli chcecie wygrać książkę „Przyprawy” Ewy Maliki Szyc- Juchnowicz należy odpowiedzieć na pytanie konkursowe: Czym pachniała kuchnia Twojego dzieciństwa? Odpowiedzi umieszczamy pod postem recenzyjnym/konkursowym na blogu (czyli tym)  lub pod postem konkursowym na facebooku. Forma wypowiedzi dowolna.

Regulamin konkursu:

1. Konkurs Wygraj książkę „Przyprawy” trwa od 16.11.2016 do  22.11.2016 do godziny 23:59.

2. Sponsorem nagrody jest Wydawnictwo Pascal.

3. Nagrody wysyłane tylko na terenie Polski.

4. Wysyłka następuję w terminie do 15 dni roboczych od dnia otrzymania przez Dziękuję Było Pyszne adresu wysyłki od wygranej osoby

5. W konkursie nagrodzona będzie  najciekawsza zdaniem autorki bloga Dziękuję Było Pyszne wypowiedź odpowiadająca na pytanie „Czym pachnie kuchnia Twojego dzieciństwa?  Oczywiście forma wypowiedzi dowolna.

6.Na pytania odpowiadamy pod postem konkursowym na blogu lub na facebooku.

7. Wyniki konkursu będą ogłoszone do dnia 25.11.2016 do godziny 23:59 na facebookowym profilu Dziękuję Było Pyszne oraz w poście konkursowym.

8. Wygrana/y  w ciągu 3 dni zobowiązana/y jest wysłać swoje dane do wysyłki nagrody oraz numer telefonu dla kuriera. Dane należy wysłać w prywatnej wiadomości na profil facebookowy Dziękuję Było Pyszne. Po tym terminie nagroda jest przyznawana kolejnej osobie.

img_20161030_184026_

img_20161030_185240_

img_20161030_184229_

img_20161030_184115_

 

  • jane599

    Kuchnia mojego dzieciństwa pachnie zupą pomidorową. A dokładniej dwiema różnymi zupami pomidorowymi robionymi przez moje obie babcie 🙂 Przyprawione zielem angielskim i dużą ilością liści laurowych. Mocno aromatyczne, pachnące świeżymi pomidorami i przepyszne 🙂