Książka „Retro Warzywa”

Dziś chciałabym Wam przedstawić kolejną nowość, tym razem stworzoną przez autorów bestsellera „Kipi kasza”. Książka „Retro Warzywa” to świetna pozycja ratująca zapomniane od zapomnienia. Tak! Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz z miłości do warzyw napisali kolejną świetną pozycję mającą odświeżyć i przypomnieć nam takie warzywa:

  • burak
  • rabarbar
  • jarmuż
  • skorzonera
  • pasternak
  • brukiew
  • topinambur

Podoba mi się bardzo podejście autorów: wracają do korzeni, pokazują, że nie potrzeba wiele zachodu, skomplikowanych technik by osiągnąć pyszne i smaczne danie. W dzisiejszych czasach, gdzie coraz częściej kucharze sięgają po nowoczesne techniki i sprzęty, to bardzo miły akcent, który moim zdaniem należy pielęgnować. Nieprawdaż?

Książka „Retro Warzywa” zyskała wiele pozytywnych opinii, między innymi Ewy Wagner- redaktor naczelnej „Kuchnia”, która uważa, że „Siłą tej książki jest prostota. Interesującymi przepisami na dania z buraków, rabarbaru, pasternaków i innych swojskich produktów autorzy udowadniają, że dobre jedzenie nie wymaga wiele zachodu. Przepisy są przejrzyste i łatwe do wykonania. Dobrze mieć pod ręką tę slowfoodową książkę”

Za to Grzegorz Łapanowski, który prowadzi wspaniałe Food Lab Studio, tak wypowiada się o książce : „Czas powrócić do korzeni! Burak, skorzonera, pasternak, brukiew, rabarbar, jarmuż i topiambur- główni bohaterowie książki, a jednocześnie zapomniane, lokalne i pyszne „superfoods” o tysiącu kuchennych zastosowań. Dawniej popularne, dziś- trochę hipsterskie- wracają do łask. (…)”

Takie recenzje tylko zachęcają do sięgnięcia książki. Tymbardziej, że autorzy- Paweł i Grzegorz, także prowadzą bloga kulinarnego „Gotowanie z pasją”. To nieliczni blogerzy kulinarni – mężczyźni.

Książka ma też nietypowy podział. Panowie nie podzielili potraw na dania główne, desery, śniadania a wyszli z założenia, że działy będą prezentować poszczególne warzywa.

2016-06-10_17.59.21

2016-06-10_17.57.50

2016-06-10_17.56.57