„Kuchnia Polska” wg Karola Okrasy i Kuchni Lidla

Kuchnia Polska wg Karola Okrasy to kolejna cudna propozycja książkowa Lidla. Jeśli uważacie, że to jakaś tania broszurka, chwyt marketingowy jesteście w błędzie. To totalnie pełnowartościowa książka kulinarna, w której zakochałam się od pierwszego wejrzenia. A w zasadzie wielu wejrzeń. Po pierwsze- Karol Okrasa. Totalnie cenię jego kuchnię, chęć celebracji i propagowania kuchni rodzimej. Oraz tego, że korzysta z sezonowych, naszych, polskich produktów. Żałuję, że nie mogłam uczestniczyć w warsztatach promujących książkę, gdyż moim  marzeniem jest poznać Karola Okrasę- ale wierzę, że to marzenie jest akurat do spełnienia. Po drugie- ilustracje do książki. Książka jest wydana zjawiskowo- jakość papieru to jedno, ale znakomite ilustracje Andrzeja Pągowskiego to istne mistrzostwo. Obrazki wydają się być trójwymiarowe ii chcesz sięgnąć po jedzenie na nich się znajdujące. Totalnie piękna stylistyka zdjęć, bardzo moja.

Książka zachęca nas do gotowania po Polsku z Polskich produktów, z miłością i pasją. ” Z szacunkiem dla tego co było, z ciekawością do tego, co będzie”. Karol Okrasa przeprowadza nas po Kuchni Polskiej. Tej z teraz.

W książce mamy też niespodziankę. Na jej stronach zobaczycie takie osobistości jak:

  • Dorotę Wellman
  • Maię Sobczak (autorkę bloga qmamkaszę)
  • Grzegorza Russka
  • Giena Mientkiewicza (król serów w Polsce)
  • Grażynę Wyrwas

Na stronicach dzieła Lidla znajdziecie takie działy jak:

  • kapusta
  • burak
  • ziemniak
  • nowalijki (ja chcę wiosnę!)
  • kasze i zboża
  • ptactwo
  • mięso
  • sery i mleko
  • leśne skarby
  • ryby
  • święta

Czy to nie jest spis treści idealny?

I najpiękniejsze jest to, że książka zapowiada się jako „Słona”, właśnie taką nalepką na okładce jest oznaczona. A jak dla mnie oznacza to tylko i wyłącznie nadejście słodkiego!

Nie pierwszy raz Lidl Polska staje na wysokości zadania: wydaje piękną, wartościową książkę, która przyciąga nie tylko wyśmienitymi osobistościami, ale i też konkretną, tak proszącą się o wykorzystanie we własnej kuchni niezbędną wiedzą kulinarną.

Dlatego spieszcie się, bo tylko do 30.11.2016 r możecie ją nabyć wymieniając na naklejki zdobyte za zakupy w Lidlu.

 

img_20161113_133423_

img_20161113_133601_

img_20161113_133648_

 

img_20161113_133720_

img_20161113_133529_

 

  • Ula z prostoofinansach

    Wczoraj udało nam się cudem odebrać jeszcze tą książkę, jesteśmy pod wrażeniem. Super przepisy i tak jak piszesz świetnie dobrane działy. Też cenię Okrasę. Książka warta zebranych punktów. Szkoda, że już prawie niedostępna i teraz oferują słodką książkę, a ja cukru nie używam….

  • Fhyn

    Witam. Ksiazka jest super. Szkoda ze juz niedostepna.
    Ps. W tresci wpisu jest blad merytoryczny- zdjecia nie sa autorstwa pana Pagowskiego, tylko ilustracje (rysunki).

  • Fhyn

    Witam. Ksiazka jest super. Szkoda ze juz niedostepna.
    Ps. W tresci wpisu jest blad merytoryczny- zdjecia nie sa autorstwa pana Pagowskiego, tylko ilustracje (rysunki).