Labneh w oliwie z oliwek

Labneh w oliwie z oliwek to nic innego jak serek z jogurtu naturalnego, który robi się bajecznie prosto, następnie formuje zgrabne kuleczki zalewa oliwą z oliwek, dodaje czosnku, ulubionych ziół, odstawia do lodówki i można już się delektować boskim kremowym serkiem, o lekko ostrej nucie, delikatnej kwaskowatości !

Jak to zrobić? O samym wykonaniu twarożku z jogurtu naturalnego pisałam tutaj, ale nie będę taka, skrótowo opiszę Wam procedurę poniżej:

SEREK

Składniki:

  • 700 ml jogurtu naturalnego
  • gaza 50cm x 50 cm lub większa
  • durszlak
  • rondelek

Sposób przyrządzenia:

Na rondelek kładziemy durszlak. Durszlak wykładamy gazą (podwójna warstwa). Wylewamy jogurt naturalny. Przykrywamy całość folią aluminiową i odstawiamy do lodówki.

Raz dziennie wylewamy z rondelka odsączoną serwatkę.

Po 5 dniach serek jest idealnej konsystencji i gotowy do jedzenia.

Jeśli uważacie, że serek jest dla Was zbyt gęsty- nic straconego! Wystarczy wlać do niego nieco serwatki i dokładnie wymieszać! Oczywiście serek możecie robić z jogurtu z mleka krowiego. Schemat postępowania jest identyczny jak z kupnym jogurtem naturalnym.

 

KULKI LABNEH

Składniki:

  • serek z przepisu powyżej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szklanka oliwy z oliwek
  • pieprz świeżo mielony
  • ulubione zioła

Sposób przyrządzenia:

Zwilżonymi oliwą z oliwek rękami formujemy małe kuleczki, które wrzucamy do słoiczka napełnionego oliwą z oliwek. Obrane ząbki czosnku pokrojone w mniejsze cząstki, zioła, pieprz mielony również dodajemy do słoika. Odstawiamy na 12 h celem przegryzienia się smaków.

Labneh w oliwie z oliwek gotowy!

Totalnie pyszne!