Lasagne i sos beszamelowy

Kocham makaron w każdej postaci. Dlatego dziś mam dla Was propozycję na lasagnę, która jest naprawdę mało skomplikowanym daniem. Najwięcej problemu sprawia chyba ludziom postępowanie z makaronem. Ja nie gotuje płatów makaronowych wcześniej. Układam surowe i po 30 minutach w piekarniku są świetne, oczywiście al dente.

1433542807560

Składniki (na formę wymiarów 23×15):

  • 10-12 płatów makaronu lasagne (u mnie szpinakowy)
  • 400 g mięsa mielonego (u mnie wołowo- wieprzowe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebulka
  • 400 g pomidorów (mogą być w puszce)
  • parę listków bazylii
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżka masła + łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2  szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie oregano
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ser (u mnie grana padano – 2 garście po starciu do przełożenia środka i gouda do posypania wierzchu)

Sposób przyrządzenia:

Cebulkę posiekać w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać pokrojony w drobne plasterki czosnek. Następnie dodać mięso mielone i smażyć na dość dużym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Po 4-5 minutach dodać soli i pieprzu. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory lub też pomidory z puszki i pół łyżeczki słodkiej papryki. Dusić z mięsem na wolnym ogniu przez 10- 15 minut. Pod koniec duszenia dodać listków bazylii.

Sos beszamelowy-w garnuszku rozpuścić masło, dodać mąki, mieszać cały czas (mąka nie powinna się zarumienić). Dodać mleka , gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Doprowadzić do zagotowania, mieszać by sos nie przywarł do dna garnka.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć płaty lasagne tak by zakrywały całe dno. Postępować warstwowo przy układaniu: makaron, mięso z sosem pomidorowym, ser, sos beszamelowy, makaron i znów mięso. Kończymy płatami makaronowymi które mają być polane sosem beszamelowym i posypane serem. Ilość warstw w zależności od wysokości naczynia. Pieczemy w piekarniku przez 40 minut  w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przez pokrojeniem. Można ozdobić wierzch listkami bazylii lub oregano.

1433542892019

1433542863297

1433542826314

1433542785492

1433542844460

1433542737744