Leczo – sprawdzony przepis

Leczo zawsze kojarzyło mi się z sierpniem, a w zasadzie z jego końcem. Właśnie wtedy na rynku mamy mnóstwo warzyw potrzebnych do tego cudeńka. Oczywiście ile rodzin, tyle przepisów na leczo. Ja chciałabym Wam pokazać jak to się robi u mnie! Wiem, że dużo osób używa do leczo koncentratu pomidorowego, którego u mnie nie uraczy się. Ja zamiast tego dodaję pomidorów polnych i malinówek, które uwielbiam. To o wiele zdrowsze!

1440627723339

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 spory kabaczek
  • 2 średnie papryki
  • 6-7 średnich pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 średnie cebule
  • laska dość dużej podsuszanej kiełbasy
  • opcjonalnie boczek (parę plasterków)
  • sól, pieprz
  • sproszkowana papryka słodka około 1/2 łyżeczki
  • opcjonalnie ziele angielskie
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przyrządzenia:

Warzywa myjemy. Cukinię, paprykę, cebulkę, kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Kabaczek obieramy ze skóry, wydrążamy środek (szczególnie w tych dużych okazach) i kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Na oleju dusimy cebulkę, dodajemy mięso i podsmażamy do delikatnego zarumienienia się. Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory, lekko gotujemy aż puszczą sok, dodajemy resztę warzyw i dusimy na wolnym ogniu. Po około 20 minutach dodajemy mięso z cebulą, drobno posiekany czosnek, przyprawy. Dusimy co najmniej 30 minut. Czas uzależniony jest od preferowanego przez Was stopnia rozgotowania warzyw.

Smacznego!

P.S. Leczo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze!

1440627572519

1440627510544

1440627448862