Lemoniada ogórkowo – limonkowa

Lemoniada ogórkowo – limonkowa zawróciła mi potężnie w głowie. Pierwszy raz takowej spróbowałam na Krakowskim Kazimierzu i postanowiłam, że po powrocie do domu robię taką. I zrobiłam. Jeszcze bardziej ogórkową, jeszcze bardziej limonkową. A co tam ! Jak szaleć to szaleć. Lemoniada ogórkowo- limonkowa jest idealna na upały! Zatem kupujcie ogórki, łapcie limonki i jedziemy! P.S. Ja nie mam maszynki do wyciskania soku, więc zrobiłam to w nieco utrudniony sposób, ale grunt, że finalnie jest pysznie.

Składniki (na litr lemoniady):

  • 7-8 ogórków gruntowych
  • 2 cytryny
  • 2 limonki
  • miód/ cukier trzcinowy/ syrop klonowy
  • woda mineralna
  • opcjonalnie listki mięty, kostki lodu

Sposób przyrządzenia:

Ogórki obieramy. Jeśli macie sokowirówkę używamy jej do otrzymania soku z ogórka, jeśli nie- zblendujcie ogórki i wyciśnijcie dokładnie przez gazę – ta metoda naprawdę daje radę! Ja z resztek raz zrobiłam tzatzyki ( nie zmasakrowałam aż tak ogórasów). Do soku z ogórka wyciskamy sok z dwóch cytryn, bez pestek. Na tarce ścieramy wyparzoną wcześniej skórkę z 1 limonki. Następnie wyciskamy sok z limonek i dodajemy do reszty. Dopełniamy do litra wodą mineralną i słodzimy wedle upodobań. Chłodzimy w lodówce/ wrzucamy do lemoniady kostki lodu.

lemoniada_ogorkowo_limonkowa

lemoniada