Lody truskawkowe bez maszynki

Lody truskawkowe chyba każdy lubi. Tak jak truskawki. Postanowiłam zrobić dla Was przepis na Lody truskawkowe bez maszynki , ponieważ dużo osób pisze do mnie, że jej nie ma, a lody chętnie by zrobiło. Oczywiście jest to sprawa do wykonania, jednak wymaga większego nakładu czasu i cierpliwości. Od czasu do czasu bowiem trzeba przygotowaną masę mieszać. Im częściej tym lody będą mniej zbrylone. Mniejsze zbrylenie zapewni Wam prawidłowe, jak najlepsze ubicie śmietany oraz białek. Wtedy Lody truskawkowe bez maszynki będą bardziej kremowe w konsystencji.

Składniki:

  • szklanka zblendowanych truskawek
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 350 ml śmietanki 36%

Sposób przyrządzenia:

Śmietanę ubijamy na sztywno. Białka ubijamy na sztywną pianę.  Żółtka ucieramy w kąpieli wodnej wraz z cukrem pudrem przez 3-4 minuty. Następnie mieszamy delikatnie wszystkie składniki, przelewamy do foremki, najlepiej pudełeczko z przykrywką, lub naczynie osłonięte folią aluminiową, wkładamy do zamrażalnika. Co pół godziny lody z zamrażalnika wyjmujemy i mieszamy. Czynność warto powtórzyć choć 2-3 razy dla uzyskania kremowej, nie zbrylonej konsystencji.

lody_truskawkowe

truskawkowe_lody

truskawkowe_lody_bez_maszynki

  • Milu

    Domowe zawsze najlepsze 🙂

  • Iga diemap

    wspaniałe są te lody. robiłam już takim sposobem same śmietankowe, ale teraz widzę, że czas skorzystać z dóbr sezonu :))