Lody z awokado

Zjadłoby się lody. Takie zdrowe. Nie ma problemu. Dziś Lody z awokado , których wcale nie musicie słodzić. Są naprawdę mega proste w przygotowaniu. Ja do swoich dodałam malin, bo mamy na nie sezon i lubię ich smak, nawet wtedy, gdy kawałki malin są zmrożone. Ostatnio upały nie odpuszczały, ale tak naprawdę takie lody możecie jeść przez cały rok. Zimą zamiast malin możecie dodać np. kilka kostek rozdrobnionej, gorzkiej czekolady. Myślę, że Wam podpasują i zdziwicie się, że zdrowe może być naprawdę pyszne!

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść malin
  • opcjonalnie: miód lub syrop klonowy

Sposób przyrządzenia:

Awokado obieramy, kroimy w grube paski, skrapiamy sokiem z cytryny. Banana obieramy, kroimy na 4-5 części. Całość przekładamy do misy blendera. Blendujemy. Ja nie widzę potrzeby dodatkowego słodzenia (zawsze używam bardzo dojrzałego banana, który ma dużo naturalnej słodyczy), ale jeśli potrzebujecie możecie dodać łyżkę miodu/ syropu. Maliny drobimy (świetnie się rozdzielają), dodajemy do masy, bardzo delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, u mnie silikonowe pudełeczko. Wkładamy do zamrażalnika do ścięcie lodów (u mnie 3 h ). Nie musimy mieszać lodów w trakcie mrożenia.

Smacznego!