Łosoś pieczony z młodymi warzywami

Jak ktoś mi powie, że łosoś pieczony w folii, bez grama tłuszczu nie może być smaczny, do tego jest suchy to powiem mu jedno, że łże. Okrutnie. Jeszcze pamiętam smak tego łososia, Skąpanego w totalnie pysznej mieszance przypraw: imbir, dużo imbiru, czosnek, limonka, sos sojowy. Idzie się już w samych przyprawach zakochać. A jak jesteś na etapie pieczenia łososia w piekarniku, to dostajesz ślinotoku. I w zasadzie reszty w tym daniu mogłoby nie być. Ale jak się na talerzu położy chrupiącą marchewkę zarumienioną na patelni z miodem i szparagi (także chrupiące) to już jest pełnia szczęścia. Kaszy pęczak sypnęłam od niechcenia ale jak widzicie dużo to jej nie było. I pojadłam. diabelsko pojadłam. I Wa także polecam się tak najeść! Łosoś pieczony z młodymi warzywami – brzmi i smakuje bosko!

Składniki:

  • filet łososia – u mnie około 300 gram
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • marchewka młoda
  • kilka szparagów
  • pół limonki
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • imbir 2-3 cm
  • ugotowana kasza pęczak (opcjonalnie)
  • łyżeczka miodu
  • pieprz
  • sól
  • łyżka oleju kokosowego (do warzyw)

Sposób przyrządzenia:

Zaczynamy od sporządzenia marynaty. Sos sojowy mieszamy z 2 łyżkami soku z limonki (z połowy limonki odkrajamy sobie plasterek i odkładamy na bok), dodajemy plasterki imbiru, plasterki jednego ząbka czosnku, pokrojoną w piórka malutką cebulkę, odrobinę pieprzu.  Mieszamy. Filet z łososia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym. Kładziemy filet na folii aluminiowej na blasze, zalewamy naszym sosem. Nacieramy sosem łososia z obu stron. Na wierzch kładziemy pozostawiony wcześniej plasterek limonki. Szczelnie zawijamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w  190 stopniach przez 20-22 minuty. Nie więcej.

Warzywa. Marchewkę obieramy, szparagi również. Ząbek czosnku tylko nacinamy. Na 1 łyżce oleju kokosowego smażymy marchewkę, czosnek. Dodajemy soli, pieprzu, po 2 minutach łyżeczkę miodu. Następnie dodajemy szparagi i smażymy jeszcze minutę. Warzywa będą mocno al dente.

Jeśli macie ochotę możecie też ugotować je w wodzie (pamiętajcie tylko, że czas gotowania marchewki będzie dłuższy niż szparagów).

Podajemy z kaszą.

P.S. W łososiu wytworzy się znakomity sosik. Nie wylewajcie go! Idealnie nada się do polania kaszy !

  • Maria Pierzchała

    Bardzo ciekawa inspiracja i brawa za świetne logo bloga!

  • Katka | projekt-wnetrze.pl

    U nas w domu wielokrotnie już był pieczony, ale Twój wygląda nieziemsko. Ze mnie niestety żadna kucharka, ale myślę, ze u Cibie znajdę dużo inspiracji i się poduczę i nadrobię zaległości kulinarne! Pozdrawiam ciepło Kasia

    • Bardzo Ci dziękuję za tak miłe słowa 💕 jest bardzo soczysty, przepis do polecenia jak najbardziej😊 Pozdrowienia również dla Ciebie 💕

  • Przekonująco go opisałaś 🙂