Łosoś z salsą romesco

Dość prosty przepis na łososia, troszkę odmienionego. Będąc w Katalonii odkryłam tamtejszą salsę romesco i postanowiłam przyodziać nią łososia. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu! Można kupić salsę w sklepie, jednak jak wiadomo zrobiona samodzielnie pobija ją w 100%.

 

Składniki:

Łosoś

  • 2 filety łososia
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z jednej małej cytryny
  • sól pieprz

Salsa Romesco

  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka migdałów w płatkach
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pomidor obrany ze skórki, bez pestek
  • ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki octu winnego
  • 1/3 łyżeczki papryczki chili

Sposób przyrządzenia:

Łososia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki, posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na patelni na maśle z dodatkiem oliwy 5 minut każdą stronę.

Na suchej patelni rumienimy bułkę tartą. To samo robimy z migdałami. Blendujemy czosnek, bułkę tartą, migdały. Dodajemy sól, pomidora pokrojonego w kostkę, upieczoną przez 25 minut w 200 stopniach paprykę (po upieczeniu zdjąć skórkę), chilli, ocet. Ponownie blendujemy. Na sam koniec dodajemy oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy.

Łososia możemy podać na liściach sałaty (ja użyłam rukoli) z dodatkiem salsy i migdałów.

Smacznego 🙂

1424625742318

1424625709229

1424625691998

1424625673434