Lunchbox #1

Pierwszy zestaw lunchboxowy na Waszych ekranach. Żeby było prościej w tytułach postów będę Wam wpisywała nr lunchboxów i tak ten będzie oznaczony jako Lunchbox #1 . Jeśli jesteście pierwszy raz u mnie zapraszam jeszcze na przeczytanie wstępu Lunchbox’owego , który znajdziecie tutaj.

Pierwszy lunchbox, bezmięsny, nie specjalnie-  przypadkiem. Ale nie przejmujcie się, przecież nie musicie ściśle trzymać się przepisu, tu macie inspiracje. Jeśli dodacie, odejmiecie jeden składnik nic się nie stanie. Śniadanie u mnie to zazwyczaj owsianka.granola na mleku/ jogurcie naturalnym. Obiady – oparte na tym co sezonowo jest dostępne.

Śniadanie 1:

Jogurt naturalny z granolą i figami

Do pudełeczka wlewamy jogurt naturalny, zasypujemy 3-4 łyżkami granoli i układamy pokrojone na ćwiartki figi. Przepis na granolę znajdziecie tutaj. Jeśli nie chcecie robić granoli możecie użyć zwykłych płatków owsianych. Ja jednak w weekend, w wolnej chwili polecam Wam zrobić granolę!

Śniadanie 2:

Smoothie kiwi/szpinak/banan/chia

  • 1 banan,
  • 2 garści szpinaku,
  • 2 obrane kiwi
  • łyżeczka miodu
  • nasiona chia
  • 1/4-1/3 szklanki wody mineralnej

Wszytko oprócz nasion chia wrzucamy do kielicha blendera, miksujemy do uzyskania jednolitej masy, przelewamy do pudełka, posypujemy chia.

Obiad:

Pieczona dynia z naleśnikowym makaronem

  • Dynia, u mnie pół małej mieszczącej się w ręce (polecam do pieczenia odmianę muscat de provence lub hokkaido)
  • Ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek / olej kokosowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Składniki i przepis na boskie naleśniki znajdziecie tutaj (przepis jest na 12 naleśników, możecie zmniejszyć o połowę składniki )

Dyni nie trzeba obierać (hokkaido),  kroimy ją na kawałki, solimy, doprawiamy pieprzem, nacieramy ząbkiem czosnku  (najlepiej posiekać),  polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, dokładnie mieszamy. Wstawiamy  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, do piekarnika na 180 stopni termoobieg na 15-20 minut (im mniejsze kawałki tym szybciej) .

Gotowe naleśniki (polecam robić na 2 patelnie, jest szybciej) zwijamy w rulonik,  kroimy na tasiemki 1-1,5cm, wkładamy do pudełeczka razem z upieczoną dynią. Całość możecie polać oliwą z oliwek lub kremem balsamico.

img_20160920_215751_