Lunchbox #3

Tym razem mam dla Was zestaw lunchboxowy bezmięsny! Wiem, wiem! Mięsożercy pomyślą „buuuu bez mięsa, to bez sensu”, ale spróbujcie! Lunchbox #3 a w nim – Kasza jaglana, która nabiera zupełnie innego smaku gdy gotujecie ją w przecierze pomiorowym. Można też ją ugotować w soku z buraków. Naprawdę wychodzi meeega! Do tego na śniadanie mój standardzik granola, którą obiecuję pokazywać już tu ostatni raz- nie robię tego specjalnie- mam też inne śniadania, żeby nie było, ale nie zawsze zdążę rano cyknąć Wam zdjęcie i akurat wyszło, że kurcze jam same jogurty z granolą, o zgrozo! Ten zestaw jesteście również w stanie przyrządzić w mniej niż 30 minut. Oczywiście trzeba zacząć od najbardziej pracochłonnego posiłku, czyli obiadu – pierwsze co robicie to nastawiacie piekarnik w celu upieczenia kalafiora- on będzie robił się najdłużej około 20 minut plus jeszcze około 8-10 minut na rozgrzanie piekarnika. Ale robi się w zasadzie sam. Po wstawieniu kalafiora zajmijcie się kaszą. A jak już i kalafior  i kasza będą wstawione to Śniadanie 1 i Śniadanie 2 zajmie Wam niecałe 5 minut!

Śniadanie 1:

Jogurt naturalny z granolą i granatem

Na dno lunchboxa wlewamy jogurt naturalny, granata obieramy i posypujemy jogurt. Granolę także . Zrobicie jej duży zapas z tego przepisu.

Śniadanie 2:

Koktajl szpinak/ spirulina/ guszka/ melon / miód

  • duża garść szpinaku
  • łyżka spiruliny
  • 1 gruszka
  • 1/3 melona galii
  • 1 łyżka miodu

Wszystkie składniki blendujemy i gotowe!

Obiad:

Pomidorowa kasza jaglana z pieczonym, ostrym kalafiorem i rzodkiewką

  • garść kalafiorowych różyczek
  • 3 rzodkiewki
  • 1/3 papryczki chilli
  • 50-60 gram kaszy jaglanej
  • 150 ml przecieru pomidorowego (ja mam domowy, Wy możecie użyć zblendowanych pomidorów w puszce)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni góra dół. Różyczki kalafiora mieszamy w misce z pokrojonymi w cząstki rzodkiewkami, łyżką oliwy z oliwek, solą, pierzem, papryczką chilli pokrojoną w krążki. Całość mieszamy. Wstawiamy do piekarnika z formie do pieczenia na 20 minut.

Kaszę jaglaną płuczemy w gorącej wodzie, aż do uzyskania klarownej wody. Następnie zalewamy przecierem i gotujemy na małym ogniu. Możecie delikatnie posolić. Gotujemy około 12 minut, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości.

Pieczone warzywa i kaszę jaglaną umieszczamy w pojemniczku i gotowe!

img_20160921_230919_

 

  • Edyta Mój kawałek podłogi

    Ostatnio przekonuję się do kaszy jaglanej w wersji wytrawnej. Uwielbiam ją jako dodatek do sałatek i z kurczakiem 😉

    • A widzisz ja mialam wiekszy problem żeby się przekonać do Kaszy jaglanej w wersji na słodko 🙂