Makaron gryczany z cukinią

Cukinii w tym roku na działce było całkiem sporo. Te które pięknie wyrosły i nie zdążyłam ich zerwać za „dziecka” poszły na leczo, do marynat. natomiast małe osobniki przeznaczałam na takie posiłki jak ten. Kiedy cukinia jest mała, jej skórka jest jeszcze cienka, idealna do delikatnego podsmażenia, dodania makaronu, ulubionych przypraw. Weźcie sobie takie danie do pracy, zjedzcie z rodziną. 15 minut i Makaron gryczany z cukinią gotowy! Jest pyszny, więc koniecznie spróbujcie!

Składniki (na 2 osoby):

  • 1 mała cukinia
  • 100 g makaronu ( u mnie gryczany)
  • mini kukurydza (około 6-7 sztuk)
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • trawa cytrynowa(u mnie szczypka tej w proszku)
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła – u mnie mięta i tymianek
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sposób przyrządzenia:

Makaron gotujemy al dente. Cukinię myjemy i  kroimy w cienkie paski (ja używam do tego szerokiej obieraczki do warzyw, zapewnia to bardzo cienkie plasterki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, imbir w drobną kostkę. Mini kukurydze kroimy na 2-3 części.

Na patelni na 2 łyżkach oliwy dusimy czosnek, imbir. Dodajemy cukinię i kukurydzę. Solimy, pieprzymy, dodajemy trawy cytrynowej, sosu sojowego, mieszamy. Smażymy przez 2 minuty. Następnie dodajemy makaron. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze minutę.

Danie przekładamy na talerze i posypujemy  świeżymi ziołami.