Makaron gryczany z warzywami

Makaron gryczany z warzywami powstał najzwyczajniej w świecie z lodówkowych resztek zielonych warzyw plus ziół z naszego ogródka. Do tego imbir, makaron i sos sojowy i powstało danie, które bije niejedno wyszukane na głowę. Możecie dodać do niego swoich ulubionych przypraw: ja postawiłam na limonkę, imbir. Kocham te smaki i zapachy i uważam, że świetnie współgrają z naszym bobem, cukinią i brokułami. Zachęcam Was koniecznie do spróbowania!

Składniki :

  • 100 g makaronu gryczanego soba
  • 200 g bobu
  • 1 mała cukinia
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 cm imbiru
  • kilka listków mięty
  • opcjonalnie: kilka listków musztardowca, garść rukoli
  • łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Bób gotujemy al dente w osolonej wodzie (u mnie około 5 minut młody, starszy 10  minut) , następnie odcedzamy zimną, najlepiej lodowatą wodą (dzięki temu zachowa kolor). Obieramy.

Makaron gotujemy, odcedzamy.

Na patelni dusimy czosnek na oliwie z oliwek, dodajemy plasterki imbiru, pokrojoną w plasterki cukinię, brokuła i obrany bób. Dodajemy sosu sojowego. Smażymy około 3 minut na średnim ogniu.  Następnie dodajemy ugotowanego makaronu, całość dokładnie mieszamy i smażymy około 2 minut.  Całość posypujemy listkami mięty ( jeśli macie inne zioła, które Wam smakowo pasują też je dodajcie). Mieszamy. Skrapiamy sokiem z limonki. Gotowe!