Makaron razowy z suszonymi pomidorami to moja propozycja na ciepło (na obiad) jak i na zimno (jako sałatka). To danie z cyklu „zrób to w 10 minut”, „nie mam czasu na skomplikowany obiad”, „mamy niezapowiedzianych gości”. Cudny smak, kilka składników i mamy sukces. Oprócz suszonych pomidorów znajdziecie tu rukolę i ziarna słonecznika. Nie zawiodą się też wielbiciele mięsa- szynka parmeńska sprawdzi się tu idealnie! A jeśli nie jesteście mięsożercami – najzwyczajniej w świecie pomińcie ten składnik !
Składniki:
- 200 g makaronu razowego (świderki lub penne)
- 8-10 sztuk suszonych pomidorów w oleju
- garść rukoli
- 2-3 łyżki słonecznika
- opakowanie szynki parmeńskiej
Sposób przyrządzenia:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W międzyczasie pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w cienkie paseczki. Szynkę parmeńską kroimy w paski. grubości 1 cm. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Odstawiamy do wystudzenia.
Makaron odcedzamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 2-3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów, dodajemy makaronu, dokładnie mieszamy, następnie suszone pomidory, szynkę, Całość mieszamy przez 30 sekund- minutę na średnim ogniu. Odstawiamy, Dodajemy rukoli i ziaren słonecznika. Mieszamy. Możecie podawać na ciepło (jako drugie danie lub na zimno jako sałatkę).
I tak nasz Makaron razowy z suszonymi pomidorami jest gotowy. Ja podałam go z wodą smakową- duża ilość czerwonej pomarańczy, kilka listków mięty i gotowe! Nawet sobie nie wyobrażacie jak taka smakowa woda gasi pragnienie. zero cukru – maksimum przyjemności. koniecznie spróbujcie.