Makaron penne ze szparagami w sosie śmietanowo-koperkowym

Kolejny przepis na szparagi, które można wykorzystać naprawdę na wiele sposobów. Tym razem szybka i sprawdzona receptura na delikatny Makaron ze szparagami (który jak wiecie kocham i uwielbiam i mogę jeść codziennie)  z dodatkiem łagodnego sosu śmietanowo – koperkowego.

1429563921211

Składniki (2 osoby):

  • 100 g makaronu penne
  • 8 szparagów
  • 200 g śmiatany 30%
  • 2 łyżki masła
  • garść koperku
  • parmezan
  • sól, pieprz
  • mały ząbek czosnku

Sposób przyrządzenia:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Szparagi gotujemy przez 3,5 minuty w osolonej wodzie, uprzednio odrywając od każdego szparaga zdrewniałe końcówki. Odcedzić i zahartować zimną wodą. W rondelku rozgrzać masło, obrany i drobno pokrojony ząbek czosnku, dodać śmietany i na słabym ogniu podgrzewać. Dodać soli i pieprzu oraz łyżeczkę startego parmezanu. Na koniec wrzucić pokrojony koperek i szparagi i podgrzewać minutę. Wymieszać makaron z sosem. Przekładamy na talerz. Posypujemy drobno pokrojonym koperkiem i startym parmezanem.

1429563897458

1429563763417

1429563799590

1429563868701