Makaron sojowy ze szparagami i kurczakiem

To danie to istna petarda! Robiąc makaron sojowy ze szparagami i kurczakiem chodziłam po domu i odliczałam sekundy jakie dzieliły mnie od zjedzenia go. Połączyłam w tym daniu miłość do cudownych, będących teraz w sezonie szparagów z miłością do tajskich smaków. Jest ostro, jest pysznie, jest aromatycznie. Nie potrzeba nic więcej! Kocham ten wiosenny okres, a szparagi to najpiękniejszy bukiet jaki można mi wręczyć ! Warto skompletować wszystkie składniki tego dania i nie pomijać żadnego. Pozwoli to Wam uzyskać idealny smak i makaron sojowy ze szparagami i kurczakiem stanie się z pewnością jednym z Waszych ulubionych dań ze szparagami w roli głównej! Zakład? Więc do dzieła!

Składniki:

  • 100 g makaronu sojowego
  • pęczek szparagów
  • 1 pojedyncza duża pierś z kurczaka
  • zielona papryczka chilli
  • 3 cm imbiru świeżego
  • czarny sezam
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek (u mnie z chilli)
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Szparagi obieramy, kroimy w skośne talarki. Kurczaka kroimy w niezbyt grubą kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, imbir tak samo. Dusimy je krótko na oliwie z oliwek, następnie dodajemy na patelnię kurczaka, sos teriyaki, sos sojowy, pokrojoną w plasterki papryczkę chilli. Smażymy  całość często mieszając.

Makaron sojowy gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Na patelnię wrzucamy do mięsa szparagi, smażymy minutę, dodajemy makaron, mieszamy dokładnie. Podajemy danie posypując sezamem (u mnie czarny).

Smacznego !

szparagi_makaron_sojowy

makaron_sojowy_szparagi_kurczak_drugie_danie

makaron_sojowy_szparagami_kurczakiem