Makaron z dynią i chimichurri

Tego dania nie odmówią nawet ludzie, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Sekretem bez dwóch zdań jest boski sos. Makaron z dynią i chimichurri wymiata. Ja zawsze sosu robię więcej.  Często go modyfikuję, jednak przyznam, że bazą dla mnie jest zawsze pietruszka i tej nigdy nie pomijam. Tak naprawdę  chimichurri argentyńskie robi się z pietruszką, oregano i kolendrą.

Składniki:

  • makaron 200 g
  • dynia (u mnie  odmiana muscat de provence) około 100 g
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól

Sos

  • pęczek natki pietruszki (spory pęczek! , jeśli jest mały to 2 a nawet 3)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek (do sosu)
  • garść liści kolendry
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól

Sposób przyrządzenia:

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Dynię obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Sos: Obrywamy listki natki pietruszki i kolendry (jeśli macie bardzo dobry blender możecie wrzucić też pokrojone łodyżki do blendera). Z papryczki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Te i resztę składników  wrzucamy do blendera i blendujemy (jeśli chodzi o sól dodajecie szczyptę, nie za dużo). Z sosu można zrobić gładką masę, ale zazwyczaj musi być więcej składników w blenderze by taki efekt uzyskać (chyba,  że tak jak wyżej napisałam macie dobry blender).

Na patelni podsmażamy minutkę na łyżce oliwy z oliwek pokrojoną dynię. Solimy.  Dodajemy makaron. Całość mieszamy i podsmażamy minutę- półtorej. Zalewamy sosem, Energicznie mieszamy i ściągamy z ognia.

Gotowe!

Możecie całość posypać parmezanem.

  • Justyna Opasińska

    wygląda świetnie i smakowo zapowiada się znakomicie! zapisuję! 😉

    • jest naprawdę świetny 🙂 ale bez sosu lipa ! sosik musi byc 😀 cieszę się, że Ci się podoba !