Makaron z indykiem w sosie śmietanowo – serowym

Co to było za danie! Serio! Po pierwsze robisz je dość szybko, więc w upalne (zresztą w deszczowe też) dni, kiedy nie masz ochoty ślęczeć przy grach a jednak coś dobrego by się zjadło jest całkiem spoko! Mój makaron jest świeży, wymaga tylko 2-3 minut ugotowania i polecam Wam serdecznie takie, bo to o wiele smaczniejsza opcja niż tradycyjnie przez nas używany.

Składniki:

  • mielone z indyka 400 g
  • 250 g makaronu świeżego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebulki małe
  • śmietana 30% 100 ml
  • ser pleśniowy typu brie 1 opakowanie
  • mała żółta cukinia
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • gałka mielona
  • szczypta cynamonu
  • świeża bazylia
  • łyżka masła
  • parmezan

Sposób przyrządzenia:

Pokrojoną w piórka cebulę i czosnek dusimy na oliwie. Dodajemy mięso, smażymy trzy minuty .Dodajemy pokrojonej w plasterki cukinii, solimy,pieprzymy, dodajemy listów bazylii, szczyptę cynamonu i gałki. Mieszamy i smażymy trzy minuty. Ogień zmniejszamy do minimum, wlewamy śmietanę, mieszamy. Dodajemy środek sera pleśniowego (bez skóry) i mieszamy . Ugotowany makaron dodajemy do sosu, całość dusimy minutę. Podajemy ze świeżą bazylią i parmezanem.