Makaron ze szparagami i pesto

Makaron ze szparagami i pesto – to danie nie było by takie dobre z pominięciem któregokolwiek z głównych składników. Więc nie pomijajcie. Szparagi i pesto bazyliowe robią robotę. Kurczaka możecie ominąć. Nie ma problemu. Prawdę powiedziawszy ja coś na ta wiosnę wcale mięsa nie potrzebuję jeść. Raz na jakiś czas ochota mnie najdzie. Ale jak mam świadomość, że teraz tyle warzywnych

Składniki:

  • 200 g makaronu świderki
  • pęczek szparagów
  • 3 łyżki pesto bazyliowego
  • bazyliowe pesto ( dwie garście liści bazylii, garstka orzechów nerkowca, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy z oliwek, pół sporego ząbka czosnku)
  • 200 gram piersi z kurczaka (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • parmezan

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki na pesto dobrze blendujemy na gładką masę –  dwie garście liści bazylii, garstka orzechów nerkowca, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy z oliwek, pół ząbka czosnku.

Makaron gotujemy ale dente. Odcedzamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy, smażymy na oliwie z oliwek.

Szparagom odcinamy (ja odrywam) zdrewniałe końcówki, jeśli są grube to szparagi obieram. Podsmażam dosłownie 2 minuty na oliwie z oliwek, soląc i pieprząc.

Teraz wystarczy wszystko ze sobą wymieszać: makaron, szparagi, mięso dokładnie mieszamy podsmażając jeszcze minutę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pesto, mieszamy i posypujemy parmezanem.

Makaron ze szparagami i pesto gotowy!