Mini pączki z mascarpone

Przyznam szczerze, że pączki jem bardzo rzadko- zazwyczaj zjadam je przez męża, który je uwielbia i czasem mi kupuje z rozpędu, bo i sobie. Uważam jednak, że domowy pączuś to domowy. I dzis mam dla Was przepis na mini pączki z nadzieniem z serka mascarpone. Booooskie.  Mini pączki z mascarpone robi się dość prosto i tak naprawdę jeśli tylko wyjdzie Wam zaczyn drożdżowy, to reszta już powinna pójść gładko. Pamiętajcie, że dobrze jest żeby wszystkie składniki na ciasto miały temperaturę pokojową. Do tego przepisu użyłam drożdży świeżych, które darzę większym zaufaniem, ale jeśli u Was jest na odwrót śmiało możecie korzystać z suszonych.

Składniki:

  • 30 g drożdży
  • 0,5 kg mąki
  • 60 g cukru +łyżka do zaczynu
  • szklanka mleka
  • 6 żółtek
  • 120 g masła (
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • serek mascarpone 300 g
  • cukier puder 50 g i do posypki
  • olej lub smalec do smażenia (około 1,5 l)

Sposób przyrządzenia:

Ciepłe (nie gorące) mleko mieszamy z drożdżami, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15-20 minut). Następnie dodajemy żółtek, cukru, soli, roztopione lecz nie gorące masło, łyżkę spirytusu.  Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników a następnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy – ciasto musi być elastyczne i gładkie, w miarę prosto odchodzić od ręki. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je do podwojenia swojej objętości (45 minut powinno starczyć).

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zarabiamy i dzielimy na 40 równych części, następnie lepimy  kuleczki. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut.

Tłuszcz podgrzewamy (powinien mieć temp 160-170 stopni). Pączki wkładamy do garnka i smażymy 2,5 minuty z każdej strony.  Wykładamy na papier, by ten wchłonął nadmiar tłuszczu.

Gdy pączki przestygną nadziejcie je szprycą zmiksowanym serkiem mascarpone z cukrem pudrem (ilość cukru pudru bardzo indywidualna sprawa) . Nadziane pączuszki posypujemy dla ozdoby cukrem pudrem i gotowe!