Mini serniczki z borówkami

Pierwotny zamysł to był po prostu sernik z malinami. Ale maliny ze sklepów wyparowały, więc kupiłam borówki. Potem zaczęły się przygotowania do majówki i pomyślałam, że zamiast tradycyjnego sernika zrobię taki serniko – biszkopt, żeby konsystencja ciasta była lepsza w podróży, piknikach. A potem to już bardzo szybko wymyśliłam, że zrobię mini wersje! Wygodnie, bez krojenia! Więc to już totalnie majówkowa propozycja na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Do serniczków użyłam serka, który jest totalnie moim ulubionym serkiem do smarowania a także właśnie do serników, czyli Mój Ulubiony. Ma świetną konsystencję do serników, ciasta wychodzą gładkie, bez grudek. Tak więc koniecznie spróbujcie! Mini serniczki z borówkami polecają się !

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g borówek
  • 250 g sera białego do smarowania  (u mnie Mój Ulubiony)

Sposób przyrządzenia:

Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek.  Całość miksujemy. Do masy dodajemy mąki i proszku do pieczenia. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Mąkę najlepiej dosypywać porcjami.  Przygotowujemy formy muffinkowe. Moje były dość duże jak na muffinkowe formy (foliowe, jednokrotnego użytku), ale możecie korzystać z silikonowych. Na dno foremek wrzucamy 2-4 borówki i nakładamy ciasta tak do 3/4 poziomu. Następnie znów wrzucamy po kilka borówek.  Pieczemy w 185 stopniach przez 45 minut.

Mini serniczki po upieczeniu i wystygnięciu można ozdobić świeżymi borówkami.

Smacznego! Mini serniczki z borówkami gotowe!