Młoda kapusta duszona z koperkiem

Nareszcie mamy młodą kapustkę. Uwielbiam ją, bo nie jest tak ciężka jak ta wyrośnięta i szybciej się ją przyrządza. Do mojej kapusty nie robię zasmażki, by potrawa była lżejsza i bardziej wiosenna. Polecam Wam wypróbowanie tego przepisu ! 1428937853684 Składniki na 2 osoby:

  • 2-3 główki młodej kapustki
  • 1 duża cebula
  • średni pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • 1,5  łyżeczki miodu
  • 1-2  łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka wody
  • listek laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • opcjonalnie: kawałek boczku lub dobrego kabanosa

Sposób przyrządzenia: Kapustkę myjemy, kroimy w paseczki, Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondelku dusimy cebulkę na oleju i maśle, nie rumienimy. Dodajemy pokrojoną kapustkę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, listek i ziela angielskie. Jeśli chcemy nadać kapustce mięsnego posmaku dodajemy pokrojony w plasterki boczek/ kabanosa. Chwilkę podsmażamy, mieszając cały czas. Podlewamy wodą (można stopniowo, a można też całą wodę wlać na raz). Dusimy aż do uzyskania preferowanej przez nas miękkości. Mnie to zajęło 15 minut. Pod koniec dodajemy pokrojony drobno koperek i dusimy jeszcze 4-5 minut. Smacznego! 1428937892275

1428937914740

1428937872619

1428937833082

1428937812383