Młoda kapustka

Na przełomie wiosny i lata jednym z moich ulubionych i jakże prostych dań jest młoda kapusta. Jak w każdym domu i z tym przepisem jest tak samo – czyli w każdym przepis jest troszkę inny. Dla mnie obowiązkowo ta młoda kapustka nie może być rozgotowaną breją typu bigos. Lubię jeszcze taka troszkę zieloniutką. I koperek- koperek musi być. I tu mamy w domu konflikt interesów. Mąż nienawidzi. Ja kocham. No to co robię? Albo pod koniec duszenia rozdzielam porcję dla siebie i dodaję koperku, albo wrzucam go już w miseczce. Przyznam, że wolę tą pierwszą opcję, która pozwala na cudne przemieszanie się smaków. No to co? Do dzieła! Młoda kapustka sama się nie zrobi!

Składniki:

  • cała kapusta średniej wielkości
  • 3 średnie cebule
  • pół pęczka koperku
  • sól
  • pieprz
  • 2- 3 łyżki masła

Sposób przyrządzenia:

Kapustę szatkujemy. Cebulkę kroimy w dość drobną kostkę. Cebulę dusimy na maśle. Dodajemy kapusty. Solimy, pieprzymy. Dusimy pod przykryciem około 15 minut, co 5 minut mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy posiekanego koperku i dusimy jeszcze 3-4 minuty.

Gotowe! Proste i szybkie danie pachnące latem i wiosną!

Oczywiście możecie dodać wkładkę mięsną jak choćby podsmażoną wcześniej kiełbasę jeśli wersja bezmięsna Was nie satysfakcjonuje!