Mug cake czekoladowy

Mug cake czekoladowy to moja odpowiedź na słodkie lenistwo pieczenia. To tez odpowiedź na czas, kiedy jesteście sami w domu i robienie całej blaszki ciasta mija się z celem, a właśnie macie ochotę na słodkość. Jest wiele wersji mug caków, ale ja postanowiłam rozpocząć od tego czekoladowego. Dodałam do niego owoców, które akurat miałam pod ręką. Padło na borówki. Niezbędną sprawą do tego ciasta jest mikrofala, którą pewnie nie każdy z Was posiada. Ja mam ją od niedawana, przyznam szczerze, że bardzo długo byłam jej wielką przeciwniczką, ale widzę, że w praktyce jest bardzo przydatna. Składniki na Mug cake czekoladowy nie są skomplikowane i wymagające, myślę, że większość z nich jak nie wszystkie macie pod ręką. W tym przepisie nie użyłam ani proszku do pieczenia ani sody, co spowodowało, że ciasto było w konsystencji troszkę jak brownie. Jeśli jednak macie chęć na odrobinę puszystości dodajcie do poniższych składników pół płaskiej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia.

Składniki:

  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 5-6 łyżeczek cukru
  • 25 g masła
  • 30 ml mleka
  • 10 borówek

Sposób przyrządzenia:

Masło roztapiamy. Mieszamy wszystkie suche składniki następnie dodajemy tych mokrych: masło i mleko. Mieszamy wszytko łyżeczką do uzyskania jednolitej masy, która jest dość gęsta. Jeśli masa będzie mocno gęsta, tak, że nie będziecie mogli sobie poradzić z wymieszaniem składników dolejcie jeszcze odrobinę mleka. Na sam koniec dodajemy borówki, przekładamy całość do filiżanki/ kubka.

Pieczemy w mikrofali około 1 minuty 15 sekund na mocy 1000 W. Jeśli wasza mikrofalówka ma max mocy 800 W, to pieczemy 1 minutę 30 sekund.

Uwaga: Jeśli chcecie nadać puszystość poprzez dodanie proszku do pieczenia/ sody musicie pamiętać, że ciasto nieco urośnie, dajcie mu więc troszkę miejsca w kubku do wyrośnięcia. Pamiętajcie również, że zbyt długi czas w mikrofali spowoduje, że ciasto będzie suchsze, a krótszy, że będzie surowe.

2016-08-26_23.53.57

2016-08-26_23.52.06

2016-08-26_23.50.27

2016-08-26_23.49.34