Najlepsze bułki do hamburgera

Oj tak! Są pyszne, maślane, długo utrzymują świeżość a kiedy je robicie zapach roznosi się po całym domu. I chce się więcej! Koniecznie musicie spróbować to naprawdę mega przepis na bułki do hamburgera. Moje przyodziane w sezam, ale oczywiście możecie użyć innych nasionek- siemienia lnianego, czarnuszki cz też czarnego sezamu. Pierwszy raz (serio!) do ich wykonania użyła drożdży w proszku. Zawsze używam świeżych, ale nie miałam akurat w domu, a wypiek bułek do hamburgerów był spontaniczny, pomyślałam więc, że wykorzystam te w proszku, które kupiłam dość dawno i tak leżały.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 150 ml mleka
  • 80 ml wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki masła miękkiego
  • opakowanie suchych drożdży ( 7 g)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • sezam do posypania

Sposób przyrządzenia:

Masło roztapiamy. Wszystkie składniki oprócz jajka i sezamu wsypujemy do miski i zarabiamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli tak nie jest regulujcie to dodaniem wody lub mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Po tym czasie ponownie zarabiamy ciasto, dzielimy je na 12 równych części jeśli chcecie uzyskać mniejsze bułeczki, lub 8 jeśli chcecie większe. Formujemy bułeczki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie smarujemy bułki rozmąconym jajkiem. Na wierzch bułeczek sypiemy sezam. Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni, na 15 minut (max  17). Bułeczki po upieczeniu studzimy.

img_20161113_134600_

img_20161113_134338_

img_20161113_134421_