Najlepsze ciasto na pierogi. Pierogi z truskawkami

Jestem wielką amatorką pierogów. Stało się to dzięki mojej babci, która robi pierogi najlepsze na świecie (wiem, wiem – każdy tak mówi o swojej babuni). Kocham jej ciasto na pierogi i sposób w jaki je lepi. To czysta przyjemność oglądać ją „w akcji”. Kiedy byłam mała przyglądałam się jak robiła całą stolnicę, a nawet więcej tych małych cudeniek, tak zgrabnie przewijając palcami i tworząc tak fantazyjne upięcia pierożków, że wychodziłam z podziwu. Jej ciasto myślę, że prawie opanowałam. Splot pierożków- nie do końca, choć podobno ćwiczenie czyni mistrzem. Kiedy poprosiłam babcię o przepis na ciasto, powiedziała mi ze zdziwieniem – „ale ja nie mam przepisu, robię na oko”. Więc metodą prób i błędów wypracowałam w porozumieniu z babcią proporcje, którymi dzielę się z Wami poniżej! A korzystając z okazji, że sezon truskawkowy w pełni- nie mogło zabraknąć truskawkowego środka!

1433710999485

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 ml gorącej wody ( u mnie 150 ml wrzątku wymieszane z 50 ml letniej wody)
  • łyżka masła
  • jedno żółtko
  • na nadzienie: truskawki (na tą porcję ciasta powinno starczyć ich około 40 dkg)
  • cukier
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiewamy, dodajemy miękkiego masła, żółtko. Siekamy. Dodajemy gorącej wody i energicznie mieszamy do połączenia składników. Jeśli uważacie, że ciasto nazbyt się lepi, podsypcie je mąką. Ciasto wyrabiamy długo, do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji. Ciasto nie powinno być zbite. Po wyrobieniu dzielimy je na mniejsze części, które wałkujemy i wycinamy kubeczkiem okręgi na nasze pierogi. Grubość ciasta około 2 mm (zbyt cienkie będzie się rozpadało, zbyt grube będzie zagłuszało farsz).  Truskawki myjemy, w miarę możliwości suszymy (nie mogą być mokre, bo pierogi nie będą się nam lepiły). Kroimy je na 4, 6 lub 8 części w zależności od wielkości truskawki. Teraz bierzemy jeden kółeczkowy kawałek ciasta, wkładamy na niego łyżeczką truskawki (u mnie jest ich dość dużo, bo lubię pierogi „wypchane”. Posypuje cukrem i zlepiam ostrożnie ranty ciasta. Jeśli nie umiecie pleść wzorków wystarczy zlepić ciasto przy użyciu widelca.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, wrzucamy do garnka po jej zagotowaniu i gotujemy około 2-3 minut do wypłynięcia pierogów na wierzch. Pamiętajcie aby nie wrzucić zbyt dużo pierogów na raz, bo będą się Wam rozlatywały.

1433625379496

1433711039100

1433710977336

1433711021439