Naleśniki ryżowe

Postanowiłam zrobić Naleśniki ryżowe, które miały być fajną alternatywą tych z mąki pszennej. Nie myliłam się! Niezwykle delikatne, absolutnie zamiana mąki pszennej na ryżową nie odejmuje im smaku! Zastanawiacie się skąd wytrzasnąć mąkę ryżową? Ja zrobiłam ją sobie sama przez zblendowanie ryżu. I już proste! Jednak jeśli uważacie, że Wasz blender sobie z tym nie poradzi (najlepiej żeby był kielichowy z dobrymi ostrzami) to zawsze możecie taką mąkę nabyć w sklepie z żywnością ekologiczną.

Składniki: (na około 12 naleśników)

  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1,5 szklanki mleka 3,2% (może być mleko roślinne)
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka (w opcji wege  jajka zamieniamy na siemie lniane)
  • szczypta soli
  • masło (około 2 łyżek) (opcja wege- olej kokosowy)

Sposób przyrządzenia:

Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy mleko i przesiewamy mąkę. Na sam koniec dodajemy wodę mineralną gazowaną. Mieszamy wszystko dokładnie na puszystą masę. Rozgrzewamy mocno patelnię, rozpuszczamy odrobinę masła (u mnie około 1/3 łyżeczki na naleśnika, choć często tłuszcz nakładam przy pieczeniu co drugiego placka) i smażymy z obu stron.

*naleśniki ze zdjęć są z wersji powyższej

Wersja wege:

Przesiewmy makę, dodajemy do niej mleko, 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego. Na sam koniec dodajemy wodę mineralną gazowaną. Mieszamy wszystko dokładnie na puszystą masę. Rozgrzewamy mocno patelnię, rozpuszczamy odrobinę masła (u mnie około 1/4 łyżeczki na naleśnika, choć często tłuszcz nakładam przy pieczeniu co drugiego placka) i smażymy z obu stron.